TW
0

El Govern italià acordà ahir a darrera hora incorporar a la seva bateria de mesures d'austeritat un increment d'un punt percentual de l'IVA, que pujarà al 21%, a més d'establir una taxa del 3% per a aquelles rendes que superin el mig milió d'euros anuals. Així mateix, decidí afegir al pla d'austeritat la reforma de les pensions dels empleats del sector privat a partir de 2014 i indicà que el Consell de Ministres aprovarà demà la introducció a la Constitució italiana d'una 'regla d'or' sobre l'equilibri pressupostari, en línia amb altres indrets de l'eurozona, com Espanya i Alemanya.

El Consell de Ministres decidí tramitar l'aprovació d'aquest pla d'ajust a través d'un "vot de confiança", la qual cosa permetrà accelerar-ne l'aplicació. La pressió dels mercats, que han tornat la prima de risc italiana a nivells pròxims als registrats abans de la intervenció del Banc Central Europeu a principi d'agost, al costat de les crítiques del mateix institut emissor europeu, ha forçat el Govern italià a aquesta nova modificació del seu pla d'ajust, la cinquena en just unes setmanes.

D'aquesta manera, la nova taxa a les rendes altes gravarà un 3% a aquells que ingressin més de 500.000 euros anuals, mentre que l'anterior proposta establia un gravamen del 5% a rendes d'entre 90.000 i 150.000 euros, i del 10% sobre les superiors a 150.000 euros. Així mateix, la reforma de la jubilació femenina al sector privat a partir de 2014 suposa avançar dos anys la data d'entrada en vigor de la pujada de l'edat legal de jubilació fins a 65 anys, davant els 60 actuals. Mentre l'Executiu d'Il Cavaliere debatia el pla d'ajust econòmic, Itàlia sencera quedava paralitzada per la vaga de vuit hores convocada pel sindicat majoritari italià CIGL contra, precisament, aquesta reforma financera.

Cent ciutats aturades

La protesta es perllongà durant vuit hores a gairebé cent ciutats, entre les quals hi havia les principals del país. S'hi sumaren les dues grans formacions polítiques de l'oposició, el Partit Democràtic (PD) i Itàlia dels Valors (IDV).
Segons dades del sindicat convocant, fins al migdia s'havia registrat un seguiment de la vaga del 60% a tot Itàlia a diversos sectors, com els transports públics, els museus i les línies aèries. Per part seva, el ministre italià d'Administracions Públiques i Innovacions, Renato Brunetta, assegurà que l'adhesió a la vaga va ser d'entre el 3 i el 4%. Els efectes més caòtics de la protesta es notaren als aeroports, on es cancel·laren 100 dels 220 vols prevists. A l'Estat espanyol foren suspesos 89 vols, 8 dels quals eren a les Balears.