Jean-Claude Trichet, defensà ahir la independència de la institució. | OLIVIER HOSLET

TW
0

Jean-Claude Trichet, president del Banc Central Europeu (BCE), va reconèixer ahir que preveu un creixement "modest" del Producte Interior Brut (PIB) a tota la zona euro. Trichet explicà, durant una intervenció davant de la comissió d'Economia i Afers Monetaris del Parlament Europeu, que aquest creixement es deu a la fragilitat pressupostària que viu "un gran nombre de països" dins i fora de la UE i a les "incerteses" que es deriven per als mercats. El president del BCE es referí en particular a la "fèrria lluita" pressupostària viscuda als EUA el darrer mes.
Al respecte, el premi Nobel d'economia nord-americà Joseph Stiglitz exigí ahir al BCE que corregeixi el seu curs i redueixi els seus tipus per sincronitzar les polítiques financeres de la UE i EUA.

Inflació moderada

A l'eurozona, "la inflació ha estat capaç de mantenir-se en nivells moderats", destacà Trichet, qui indicà que "així es mantindrà durant el pròxim mes". D'altra part, el cap del BCE, que passarà el testimoni a l'italià Mario Draghi a partir del pròxim 1 de novembre, defensà la independència d'aquesta institució. Trichet aclarí que "el BCE sols compra títols del mercat secundari, mai valors governamentals", amb referència als bons de deute que ha adquirit aquest estiu d'Espanya i Itàlia.

En aquest sentit, segons anuncià ahir el BCE, aquesta entitat invertí la setmana passada 6.651 milions d'euros en l'adquisició de deute sobirà dels països de l'eurozona. El BCE ha invertit un total de 115.500 milions d'euros des de maig de 2010 en el marc del seu programa de compra de bons als mercats secundaris de deute. D'aquesta manera, el BCE ha reduït un 53% el volum de les compres de bons sobirans respecte de la setmana passada, que segons els analistes s'haurien centrat novament en deute d'Espanya i Itàlia, les primes de risc dels quals s'han moderat en les darreres sessions entorn dels 280 punts bàsics.

Finalment, el dirigent del BCE instà a fer que es conclogui un acord respecte del segon rescat grec "per sanejar i consolidar els mercats". Per part seva, i en el marc de la mateixa comissió econòmica, el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, afirmà estar "greument preocupat" perquè les constants turbulències als mercats financers acabin frenant la recuperació de l'economia real de la UE. "Els mercats financers i l'economia real es mouen ara més en sincronia, el que fa que estigui greument preocupat que les contínues turbulències financeres es desbordin i danyin potencialment la recuperació de l'economia real", va asseverar.