El Govern de Madrid pot aprovar demà divendres un augment de la pressió fiscal a les gran fortunes. | PASCAL LAUENER - REUTERS - X9007

TW
0

La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Elena Salgado, insinuà ahir que el Govern de Madrid pot aprovar demà divendres un augment de la pressió fiscal a les grans fortunes, ja que per crear un nou impost que gravi aquestes rendes va dir que ja no hi ha temps. En declaracions a la Cadena Ser, la ministra digué textualment: "Per a un impost nou sobre grans fortunes no hi ha temps. Per augmentar la pressió sobre les grans fortunes, permeteu-me que esperem fins divendres".

Sobre el tema de si els rics de l'Estat han remès alguna carta al Ministeri d'Economia i Hisenda sol·licitant un increment d'imposts, com ha succeït a França o als Estats Units, la ministra va dir que no havia rebut res per escrit. En aquest context es referí a la decisió d'avançar els pagaments a compte en l'impost de societats, i digué que molts grans empresaris han entès la mesura i tenen ben clar que havien de contribuir a la reducció del dèficit públic. "No hem rebut cap carta de cap ric demanant que li posem imposts, però si això succeís (l'augment de la pressió fiscal) i va en el programa del candidat socialista a la Presidència del Govern, jo esper que molts entenguin la mesura", va subratllar.

Impost sobre el Patrimoni

Salgado va afirmar dimarts que el Govern no ha decidit recuperar l'impost sobre el patrimoni "de moment", encara que va subratllar que és una mesura que "s'estudia en 24 hores". Així ho va indicar en declaracions als periodistes després del ple del Congrés dels Diputats, en el qual es van aprovar noves mesures per reduir el dèficit públic.
Quan li preguntaren per la possibilitat que la proposta es pugui estudiar en un dels pròxims consells de ministres que es facin, la ministra va respondre: "Si fos així, a hores d'ara encara no ho hauríem decidit", donant a entendre que la decisió es pren aviat.

El Govern vol suspendre durant dos anys l'actual límit per encadenar contractes temporals i derogar l'actual contracte de formació, implantant-ne un nou, molt a l'estil alemany, que permetrà que els joves sense qualificació puguin combinar treball i formació, cobrant per a això un salari que, proporcionalment a la jornada laboral exercida, no podrà ser inferior en cap cas al Salari Mínim Interprofessional (SMI). Així consta a l'esborrany del Reial Decret-Llei que demà durà el Govern al Consell de Ministres i en el qual es precisa que la decisió de suspendre temporalment la regla que impedeix encadenar contractes temporals es deu que, "lluny de fomentar la contractació indefinida", pot estar produint "efectes indesitjats" de no renovació de contractes temporals.

Quant al nou contracte de formació, el Govern explica al seu esborrany que es podrà realitzar amb joves d'entre 16 i 25 anys que no tenguin qualificació professional alguna, si bé, de manera transitòria, fins al 31 de desembre de 2013, aquesta modalitat contractual també podrà efectuar-se amb joves de fins a 30 anys sense qualificació professional. En el cas de d'aplicar-se amb persones amb discapacitat, no hi haurà límit màxim d'edat.
En el text s'explicita que la durada del contracte serà de dos anys, encara que podrà prorrogar-se un altre any més en funció de les necessitats formatives del treballador o de les necessitats de les empreses.

La proposta d'encadenar contractes temporals no ha agradat gens als sindicats. CCOO acusà el Govern de precaritzar l'ocupació entre els joves, mentre que des d'UGT destacaren que suposa un clara aposta per "la temporalitat, l'ocupació de mala qualitat i amb menys drets". El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, va dir que amb aquesta mesura s'està fent l'ullet a l'ocupació en "males condicions" i va recordar que el límit a l'encadenament de contractes és fruit d'un acord assolit entre Govern, patronal i sindicats el 2006.