La inestabilitat financera assetja de forma perillosa aquests dies els mercats europeus. | Manuel H. de Le
La Comissió Europea descarta un possible rescat a Espanya i Itàlia com a conseqüència de la crisi del deute, però exigeix a l'Estat que implementi amb "contundència i rigor" les mesures acordades, com la reestructuració del sector bancari i el control del dèficit de les comunitats autònomes.
Olli Rehn, comissari europeu d'Assumptes Econòmics, assegurà ahir que ni l'Estat espanyol ni l'italià no necessitarà "un programa especial" davant la crisi del deute generada aquests dies. Segons el comissari, que va interromput les vacances per tornar a Brussel·les i tractar d'aplacar la tempesta estiuenca als mercats, la persecució contra Espanya i Itàlia "no està justificada", ja que les bases econòmiques del país "no han canviat d'un dia per l'altre". Rehn féu costat als esforços de l'Estat espanyol per revertir la tendència, però instà el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero a "implementar amb rigor les reformes pendents".
"Espanya ha avançat molt en les àrees de consolidació fiscal, la reestructuració del sector bancari, la reforma de les pensions i les reformes laborals (...) però, encara que moltes de les reformes ja estan en curs la implementació contundent és primordial", va dir. Concretament va demanar a l'Estat espanyol que conclogui la reestructuració del sector bancari, especialment de les caixes, i que els plans de consolidació fiscal siguin "aplicats estrictament aen l'àmbit autonòmic", amb referència al dèficit de les comunitats autònomes.
El comissari va admetre, de tota manera, que mentre algunes de les fonts de tensió es deuen a l'impacte de les negociacions per elevar el sostre del deute als EUA, d'altres tenen el seu origen a casa. En aquest context, es referí a la incapacitat dels líders europeus de comunicar eficaçment el "històric" acord del 21 de juliol sobre el segon rescat a Grècia i el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) perquè pugui prevenir, recapitalitzar bancs i comprar bons. Amb tot, la vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, assegurà ahir que les tensions als mercats de deute "són temporals" i acabaran quan els inversors vegin "la determinació clara" dels països de la UE de posar en marxa els acords assolits. "Des del Govern tenim tota la determinació d'aprofundir en les reformes, d'implementar-les i de continuar amb els nostres compromisos", assegurà Salgado.
Per part seva, el president Zapatero conversà ahir amb Silvio Berlusconi, president italià, i Nicolas Sarkozy, president francès, per mirar d'assolir punts de trobada. Sigui com sigui, José Manuel González-Páramo, membre espanyol del comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE), instà anit passada Espanya i Itàlia a accelerar "al màxim" les seves reformes per fer a les seves economies "més dinàmiques i menys exposades a l'endeutament públic". "Les reformes no poden esperar fins a setembre", afirmà.
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
THE PARTY IS OVER. Resultat del CAPITALISME D'ESTAT i no del Capitalisme lliure. Són les Entitats Estatals (FMI, Banc Central, etc.) les que governats per polítics decideixen i manipulen el mercat. I d'aquí les crisis i la inflació monetària. Per cert, aquesta mesura no farà sinó augmentar els dubtes sobre Europa en quant a que pugui pagar els grans deutes acumulats. Això és el que té haver viscut del crèdit que EUROPA HA QUEDAT DESACREDITADA. Ningú vol prestar a Europa i els buròcrates de Brusel·les se compren el deute a ELLS MATEIXOS. LLIURE MERCAT? AQUÍ NO HI HA. Imprimir bitllets sense valor real, manipular els tipus d'interès, comprar-se el deute a si mateixos... ON ES VEU EL SISTEMA LIBERAL?