La crisi del deute no dóna treva a Europa i els mercats s'acarnissà ahir especialment amb Espanya i Itàlia, on les primes de risc assoliren nous màxims i varen encendre totes les alarmes a l'eurozona, malgrat els intents de desactivar-les per part de la Comissió Europea. Ni el segon pla de rescat per a Grècia, acordat fa gairebé dues setmanes pels caps d'estat i de Govern de la zona euro, ni l'acord assolit als EUA per elevar el sostre del deute i evitar així la suspensió de pagaments de la primera potència econòmica, ni tampoc les mesures d'ajusts adoptades per Espanya i Itàlia varen poder evitar la persecució dels mercats sobre aquests dos països.
A Espanya, la prima de risc, que representa el sobrecost d'invertir en el deute estatal respecte a l'alemany, pujà ahir de 374 a 386 punts bàsics, encara que durant la jornada arribà a superar la barrerra dels 400, nivell al qual es va emprendre el rescat de Grècia, Portugal i Irlanda, segons dades del mercat i experts consultats. Quant a l'evolució de les obligacions espanyoles a deu anys, el seu rendiment va créixer vuit centenes i se situà en el 6,282%, amb un preu del 94,395%, 57 centenes inferior al de la vigília. La rendibilitat del deute alemany baixà gairebé quatre centenes i quedà al tancament en el 2,416%. La prima de risc d'Itàlia també marcà un nou rècord quan va arribar als 384 punts, amb la rendibilitat per sobre del 6%, mentre que en la resta dels països perifèrics de la zona euro es registrava igualment un panorama de pujades generalitzades.
Calma
Mentrestant, la Comissió Europea (CE) va intentar ahir calmar els mercats i per això va assegurar que confia plenament en les mesures d'ajust que estan prenent Espanya i Itàlia i va descartar la possibilitat d'un rescat. "La qüestió d'un pla de rescat certament no és sobre la taula; no ha estat discutit", va afirmar la portaveu comunitària de Mercat Interior i Serveis, Chantal Hughes. "Ambdós (països) estan prenent les mesures necessàries perquè les seves economies tornin al camí adequat i totes les mesures necessàries cap a la consolidació fiscal", va indicar.
Tanmateix, davant dels dubtes dels inversors i la persecució dels especuladors, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va decidir retardar el començament de les seves vacances estivals. El cap de l'Executiu, que dilluns es reuní amb el rei Joan Carles al palau de Marivent, parlà ahir amb al president de la CE, José Manuel Durao Barroso, i va estar en permanent contacte amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. El seu equip econòmic va mantenir converses al llarg de la jornada amb els de França, Itàlia i Alemanya. També parlà amb el cap de l'oposició, Mariano Rajoy.
Per part seva, el secretari d'Estat per a la UE, Diego López Garrido, va dir que Espanya "no està en absolut" en una situació que requereixi un rescat. Així mateix, la CE assegurà que els seus tècnics estan treballant durant l'estiu en el nou pla de rescat a Grècia. De fet, ahir també es dugué a terme una conferència telefònica de la zona euro per avançar en el programa, valorat en uns 160.000 milions d'euros.
Nova jornada d'infart
La crisi del deute no dóna treva a Europa i els mercats castigaren ahir especialment Espanya i Itàlia
Madrid03/08/11 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.