D'esquerra a dreta, Josep Sintes, Josep Oliver i Isabel Guitart. | M.À.C.

TW
4

La patronal balear, la CAEB, admet que les empreses de les Illes poden tenir "complicacions" i, per tant, veure's abocades a "un tancament progressiu" si el Govern no paga el deute als proveïdors abans que acabi l'any. Així ho admeté ahir la gerent de la CAEB, Isabel Guitart, que alertà sobre una possible clausura en cadena de les companyies balears en el cas que no cobrin de l'Executiu.

Tanmateix, Guitart, conscient que no es podrà abonar tot el que es deu en només quatre mesos, inisistí que allò més important és que el Govern enllesteixi el calendari de pagament i que les empreses puguin saber quan rebran els doblers. És el mateix que reclamen els farmacèutics. "Confiam que aquest calendari s'elabori com més aviat millor", afirmà la gerent de la CAEB, per qui és "indispensable" que les empreses que tenen factures pendents de cobrar de l'Administració "regularitzin la situació perquè, en cas contrari, "no podran complir amb els treballadors i serà catastròfic".

El president de la patronal, Josep Oliver, es mostrà esperançat en el pla de sanejament de l'Executiu i confià que "serveixi per poder complir amb aquestes accions" perquè "lamentablement els proveïdors del Govern no cobren".

Els directius de la CAEB feren aquestes declaracions mentre es presentava el seu informe de conjuntura econòmica del primer semestre, segons el qual les Illes han crescut un 0,7% de gener a juny. Per al conjunt del 2011, Oliver preveu un increment de devers l'1%, atès que "el segon semestre, que inclou els mesos d'estiu, ha de ser millor per l'activitat turística". En qualsevol cas, el president de la patronal no preveu una "plena recuperació" de l'economia balear fins a l'any 2014 quan, després d'una "millora progressiva", "la situació de les empreses i de les finances autonòmiques estarà més normalitzada".

Serveis

L'estudi de la CAEB destaca que les taxes de creixement es deuen a la recuperació del sector exterior, especialment a la millora en l'arribada de turistes internacionals, que contribueix a l'alça del ram dels serveis. Aquest sector ha crescut un 1,5% durant el primer semestre i és l'únic que presenta xifres positives. Per contra, el l'agricultura es contreu un 0,4% i la indústria, un 0,3%. La construcció és encara l'activitat més castigada, amb un descens del 4,3%.

D'altra banda, i sobre la situació del mercat financer, Oliver considerà que les Balears "no se n'haurien de veure afectades", perquè es tracta d'una comunitat "relativament petita" i les transferències que han de rebre no "desestabilitzaran" els comptes de l'Estat. A més, recordà que les Illes, com a destinació turística, també depenen d'altres economies europees.