TW
1

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings rebaixà quatre graons la nota del deute públic a llarg termini de Grècia, des de B+ a CCC, i l'acosta la qualificació corresponent a una situació d'insolvència, davant els dubtes sobre la participació del sector privat en un segon rescat a l'economia hel·lena i l'absència d'un pla creïble per al país. "Aquesta rebaixa del ràting demostra l'absència d'un programa de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional nou, creïble i totalment finançat, al costat de l'elevada incertesa del paper dels creditors privats en qualsevol futur finançament, així com les febles previsions macroeconòmiques de Grècia", explica Fitch.

Amb aquesta decisió, l'agència finalitza el procés de revisió per a una possible rebaixa de la qualificació del deute hel·lè iniciat dia 20 de maig, en el qual ja avisava de la possibilitat d'aquesta rebaixa si no s'acordava un pla creïble per a l'economia hel·lena. L'agència, que també ha retallat la qualificació del deute a curt termini des de B a C, explica que l'anterior qualificació del deute a llarg termini es basava en la premissa que qualsevol nova aportació econòmica al país no estaria condicionada a la participació del sector privat en un nou i millorat programa de la UE i l'FMI, la qual cosa seria potencialment una fallida (default).

Fitch reconeix que és necessària una nova ajuda per fer front al dèficit de finançament fiscal de Grècia que, d'una altra manera, sorgiria el 2012. Així, reconeix que esperava que aquesta nova ajuda, juntament amb el paper dels creditors privats, es resolgués en el marc de la quarta revisió del programa d'ajuda de la UE i l'FMI que es va va fer a principi de mes. Referent a això, subratlla que, encara que els principals paràmetres del nou programa foren discutits a l'Ecofin dut a terme els dies 11 i 12 de juliol, no es va aclarir ni el volum ni els termes de la nova ajuda ni tampoc la naturalesa de la participació del sector privat.

Exigència de l'FMI

Mentrestant, l'FMI va dir ahir que el debat a la zona euro sobre l'ajuda addicional a Grècia i la participació dels creditors privats al segon paquet de rescat al país és un "enorme problema" per generar confiança en l'economia hel·lena. El Fons preveu que l'economia grega es contregui un 3,9% enguany i que el dèficit assoleixi un rècord del 172% del Producte Interior Brut (PIB) el 2012, per començar a contreure's a partir de llavors. "Grècia necessitarà més temps per recuperar l'accés als mercats de capitals i caldrà ajuda externa addicional", assenyala l'organisme en el darrer informe.

L'estudi critica que, malgrat comprometre's a oferir més ajuda, la zona euro continuï amb un debat "molt públic" sobre el segon paquet de rescat i la participació del sector privat. Poul Thomsen, responsable de la missió de Grècia de l'FMI, insistí en la "urgència" d'assolir una conclusió sobre el segon paquet d'ajuda, que se sumaria al rescat conjunt de la UE i l'FMI per 110.000 milions de dòlars aprovat el maig del 2010.