Angela Merkel, vista a través del visor d'una càmera de televisió. | DAI KUROKAWA

TW
0

La Unió Europea (UE) està preparant una cimera extraordinària per a divendres per fer front a l'agreujament de la crisi del deute que afecta alguns països membres, com l'Estat espanyol i Itàlia. Mentrestant, es continua debatent sobre un eventual segon rescat de Grècia. Malgrat que l'esmentada cimera de caps d'estat i Govern es troab en procés de preparació, el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, no la va descartar. "No s'ha pres cap decisió, però no s'ha descartat", afirmà. El president del Consell Europeu va tancar la intervenció en la roda de premsa conjunta amb el president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, amb la frase "ens veurem aviat a Brussel·les", si bé va evitar donar més detalls.

Fonts diplomàtiques van indicar que Alemanya i Holanda són encara reticents a la convocatòria de la cita, que tindria lloc divendres a darrera hora, després del tancament dels mercats financers i que l'Autoritat Bancaria Europea (EBA, en anglès) publiqui aquell mateix dia els resultats de les proves de solvència a 91 entitats financeres europees.

Els països de la moneda única europea encara no s'han posat d'acord sobre les modalitats d'una possible participació voluntària del sector privat en el segon rescat de Grècia. En aquest sentit, la tesi liderada pel Govern de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per aconseguir una substancial contribució dels creditors privats al rescat de Grècia pren força dins la UE, on ja es dóna per fet que serà molt difícil evitar la declaració d'una fallida parcial.

Impagament selectiu

El ministre holandès de Finances, Jan Kees de Jager, gran aliat d'Alemanya, va confirmar que s'ha eliminat de l'equació un requisit que fins ara era considerat essencial: esquivar la declaració d'impagament selectiu d'un país membre de la zona euro. D'aquesta manera, va explicar ben clar el que ja es comentava als passadissos de Brussel·les: que l'objectiu que s'havia marcat fins ara la zona euro d'aconseguir una contribució privada substancial sense declarar una fallida era "una contradicció" en si mateixa, tal com han advertit les agències de qualificació.

Segons el ministre holandès, els titulars de Finances de l'euro feren "una passa endavant en aquest sentit" durant la reunió de dilluns a Brussel·les, després de "trencar" aquesta "difícil" contradicció i determinar que l'impagament "ja no està exclòs". L'objectiu de la zona euro és reduir el volum de deute grec en circulació des del 166,1% del PIB que està previst que assoleixi el 120% l'any 2012.