TW
0

Els rumors de compra de deute de països europeus per part del Banc Central Europeu (BCE) i els missatges tranquil·litzadors sobre un acord per al rescat de Grècia van actuar de bàlsam a la borsa i el deute espanyol, que van aconseguir superar el pànic registrat el matí. La prima de risc dels bons espanyols a 10 anys, que va arribar a assolir ahir els 375,7 punts bàsics, es va relaxar al tancament de la sessió fins als 314 punts bàsics, que no obstant això és la seva segona cota més alta des de la creació de l'euro després dels 335 punts bàsics marcats dilluns. L'estrenyiment de la prima de risc es va produir perquè el rendiment dels títols espanyols a 10 anys va caure fins al 5,854 per cent, després d'haver assolit el màxim diari en el 6,233 per cent.

Per part seva, el principal selectiu de la borsa espanyola, l'Íbex35, va aconseguir retallar les pèrdues màximes del 4,08 per cent registrades el matí i tancar amb una meritòria caiguda del 0,69 per cent, que el manté per sobre dels 9.600 punts. L'Íbex35 va enllaçar set sessions consecutives de pèrdues, en les quals ha baixat el 8,66 per cent. Això fa que des que va començar 2011 retrocedeixi un 2,59 per cent. En el canvi de tendència del selectiu espanyol, hi va jugar un paper crucial la banca, que va acabar amb pujades (del 0,22 per cent en el cas del Santander i del 0,72 per cent per al BBVA) després d'arribar a anotar-se pèrdues superiors al 4 per cent en el cas de les dues grans entitats financeres.

La calma va començar a retornar als mercats després que desencadenassin els rumors que el BCE havia comprat deute d'alguns països perifèrics i dels quals Itàlia, que aprovarà aquesta setmana el seu pla d'ajust fiscal, aconseguís tancar la seva subhasta de deute a un any complint les metes de col·locació.

Europa
Encara que es manté la preocupació per la possibilitat que el rescat de Grècia s'ajorni per les divergències sobre la part que han d'assumir els creditors, els missatges tranquil·litzadors enviats des de Brussel·les també van contribuir a calmar els ànims. A la resta de principals places europees es va viure una situació similar a la del parquet de la borsa de Madrid, amb grans descensos a l'inici de la jornada, que es van contenir al llarg de la sessió. Així, Milà (-1,2%), que va viure ahir una jornada negra amb la prima de risc assolint el seu sostre històric, Londres (-0,9%), París (-0,9%) i Frankfurt (-0,8%) veieren com descendia la seva cotització de manera més suau que en els darrers dies. Al mercat de divises, l'euro recuperà lleument posicions respecte del dòlar i al terme de la sessió al Vell Continent el canvi entre ambdues monedes quedà establert en 1,3992 bitllets verds.

ZP exigeix responsabilitat als "poderosos" de la UE
Europa tornà a avalar ahir les reformes i ajusts del Govern, però el cap de l'Executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, exigí una resposta ferma de l'eurogrup davant dels darrers atacs al deute i demanà responsabilitat als països "més poderosos", fet al·lusió a Alemanya, encara que no la cità. En una nova jornada negra als mercats, Zapatero rebé a la Moncloa el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, qui coincidí que és "urgent" que els socis de l'euro ofereixin propostes clares per evitar el contagi de la crisi grega.

Segons l'opinió del Govern, el debat sobre la participació de la banca privada en el rescat a Grècia, obert per Berlín l'any passat, "no és el camí adequat" per transmetre tranquil·litat als mercats financers. Es va obrir malament, va dir Zapatero, i encara no s'ha tancat. En aquest context, reclamà una resposta europea "ferma, calculada, clara i ràpida" per tornar la confiança als inversors i assentar la recuperació econòmica.

Van Rompuy, per part seva, va deixar clar que la situació de l'Estat espanyol és molt diferent de la de Grècia i donà suport als ajusts espanyols, unes mesures que reconegué que poden ser "impopulars" però que són necessàries i formen part d'"un paquet molt creïble" per aconseguir la recuperació. Però, davant el risc de contagi, instà els líders europeus a "posar-se per sobre de les seves agendes nacionals" i ratificar el seu compromís que faran "tot el que faci falta a fi de salvaguardar l'estabilitat financera de l'eurozona". El president del Govern va confiar en el lideratge de Van Rompuy, que finalment puguin resoldre's els dubtes sobre Grècia i tornar la tranquil·litat als mercats.