Antoni Riera presentà ahir l'informe de conjuntura del CRE. | T.Ayuga

TW
11

L'economia balear requereix una política pressupostària del Govern "que ataqui el dèficit i emprengui una reforma estructural a mitjà termini de l'Administració", segons el director del Centre de Recerca Econòmica de la UIB i Sa Nostra (CRE), Antoni Riera. Així ho exposà en la presentació de l'informe de conjuntura econòmica del segon trimestre, en el decurs de la qual assenyalà que una part del dèficit està lligat al cicle econòmic, per la qual cosa "no s'hi pot fer res". En canvi, l'altra part la determina la política de l'Administració, i per això instà el Govern a treballar sobre "les partides de despesa i ingressos discrecionals", amb una política pressupostària molt disciplinada.

Riera, però, advertí que no n'hi ha prou, de retallar, sinó que "s'han d'estudiar i analitzar molt bé quines partides es retallen, perquè algunes retallades poden afectar l'economia". Segons el seu parer, la part del dèficit "més retallable" és "l'àmbit de les empreses públiques, en què hi ha molt camí per recórrer." Per al director del CRE, aquest atac al dèficit és "l'única sortida que s'identifica a curt termini", després que l'economia balear ja hagi "aterrat" i comenci ara una fase de creixement, que ja ha estat del 0,3% en el segon trimestre. En el primer trimestre, en canvi, l'economia balear havia decrescut un 0,1%. Segons Riera, l'economia balear només alleugerí el seu estancament "amb el començament de la temporada turística a partir del mes d'abril".

Tanmateix, l'informe del CRE adverteix que únicament un 22% dels indicadors econòmics són positius, fet que implica que "només una quarta part de l'economia creix i tres quartes parts continuen ritmes de decreixement". Aquest creixement es deu a la millora de l'arribada de turistes que, alhora, descansa en l'estancament dels preus hotelers i la condició de destinació segura de les Balears davant la inestabilitat d'alguns països de la Mediterrània.

Atur

En l'evolució del mercat laboral, la característica és la fragilitat. "L'atur ha tingut una tendència més forta a moderar-se que l'afiliació a créixer, la qual cosa demostra que surten treballadors del mercat amb sortida d'estrangers extracomunitaris, principalment, que han descendit el 13,3% en el primer trimestre", advertí Riera, per a qui la recuperació del mercat laboral "serà lenta". Davant aquesta situació que dibuixà ahir el director del CRE, perquè hi torni a haver creixement econòmic sòlid és necessari "sanejar el mercat laboral i l'atur, cauteritzar la destrucció d'ocupació i reequilibrar els balanços privats i públics per aconseguir les condicions adequades per enlairar-se, amb l'estabilitat macroeconòmica".