El president del Banco de Santander, Emilio Botín, en una imatge d'arxiu. | Reuters

TW
0

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha admès a tràmit una denúncia presentada per la Fiscalia Anticorrupció contra el president del Banco Santander, Emilio Botín, el seu germà Jaime i els respectius fills per presumptes delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental. Els fets demandats es remunten al mes de maig de 2010, quan les autoritats fiscals franceses informaren l'Agència Tributària espanyola sobre una sèrie de persones amb fons en comptes del banc suís HSBC Private Bank Suisse, entre les quals hi ha els denunciats, i que no havien presentat les autoliquidacions de l'IRPF i de l'Impost sobre el Patrimoni entre 2005 i 2009.

A petició de l'Agència Tributària, els 12 membres de la família Botín regularitzaren la seva situació fiscal presentant declaracions complementàries. Tanmateix, en la informació remesa per Hisenda a Anticorrupció el passat 13 de maig per l'existència d'indicis de delicte, la Delegació de Grans Contribuents indicà que "en les actuacions de comprovació realitzades fins avui, destinades a la verificació objecte de regularització en les declaracions complementàries presentades, no ha pogut determinar-se si les regularitzacions han estat completes i verídiques".

Encara que aquestes comprovacions no han conclòs, Anticorrupció s'ha vist obligada a presentar la denúncia contra els Botín perquè l'anàlisi de les declaracions corresponents a 2005 prescrivia el pròxim 30 de juny. El Ministeri Fiscal recorda que, en el cas que les regularitzacions practicades siguin "completes i veraces", serà procedent l'arxivament de les actuacions i l'absència de persecució penal contra els Botín.

En una interlocutòria publicada ahir, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, es considera competent per investigar la denúncia presentada per Anticorrupció, atesa l'"entitat, gravetat i complexitat" dels fets i "l'elevat nombre de denunciats". Com que les declaracions complementàries presentades superen en alguns exercicis els 120.000 €, el jutge entén que "hi ha la possibilitat que s'hagués pogut cometre un delicte contra la Hisenda Pública", tot i que recorda que Anticorrupció ha interposat la denúncia "per prevenir que la regularització feta pels denunciats no fos correcta".

Els Botín han regularitzat 200 milions d'euros

Els dotze membres de la família Botín han regularitzat 72 declaracions de l'IRPF i de l'Impost sobre Patrimoni d'entre 2005 i 2009 pels actius de l'herència familiar a Suïssa, amb la qual cosa han hagut de pagar a Hisenda uns 200 milions d'euros. Segons informava ahir el digital elconfidencial.com, aquest ingrés als comptes estatals fa pensar que la família Botín tenia un mínim de 2.000 milions d'euros ocults als comptes suïssos. Fonts pròximes a la família Botín indicaren que l'origen d'aquest patrimoni a Suïssa es deu a la fugida del pare de l'actual president del Banco Santander a aquest país el 1936, quan acabava d'esclatar la Guerra Civil espanyola i va ser cessat dels seus càrrecs a l'entitat financera.

Durant l'estada a Suïssa, Emilio Botín-Sanz de Sautuola y López obrí un compte, hi traslladà part del patrimoni familiar i creà una fundació perquè l'administràs, que no ha rebut aportació dels hereus des de la mort de l'empresari, el 1993. Per altra banda, la família Botín ahir assegurà a través d'un portaveu que "està al corrent de totes les seves obligacions fiscals", després d'haver realitzat una regularització "voluntària i completa".