Valeriano Gómez comparegué davant la premsa després d'explicar la reforma als sindicats. | Ballesteros

TW
0

El Govern es mostrà ahir obert a canviar la reforma de la negociació col·lectiva mitjançant la introducció d'esmenes dels partits polítics durant la seva tramitació en el Congrés dels Diputats. Encara que el Consell de Ministres aprovarà avui la reforma, el ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, instà la CEOE, CCOO i UGT a continuar negociant i va dir que, si finalment arriben a algun acord, el grup socialista l'incorporarà amb "enorme alegria" en el decret llei que es tramitarà en el Congrés.

De fet, l'Executiu ja ha començat a canviar-la després d'incloure en el text una rebaixa dels 20 mesos prevists en l'esborrany de la reforma a un període d'entre 12 i 18 mesos del termini que tenen la patronal i els sindicats per negociar un nou conveni. Passat aquest període, les parts haurien de sotmetre's a un arbitratge, que seria vinculant, per evitar que els jutjats socials hagin de resoldre tants conflictes. Aquest canvi és més pròxim al plantejament de la patronal, segons explicà ahir Gómez, després de la reunió que va mantenir amb els secretaris d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz, i d'UGT, Toni Ferrer, per informar-los de l'esborrany de la reforma.
Precisament, CiU és l'únic partit que ja anuncià que no donarà suport a la reforma, perquè recull més les tesis sindicals que les patronals.

Vinculats

Els representants sindicals, per part seva, advertiren que no se senten vinculats ni compromesos amb la reforma que planteja el Govern, tot i que consideren que "ha salvat alguns mobles", com assenyalà Ferrer, amb referència a la pròrroga automàtica dels convenis (la ultraactivitat). A més, els sindicats creuen que per crear ocupació, més que reformes del mercat de treball, és necessari que les empreses i les famílies tinguin crèdit i que s'emprengui una reforma fiscal.

Pel ministre, la principal dificultat que ha tingut l'Executiu per fer la reforma ha estat tenir en compte els dos punts de vista i cecar l'equilibri entre la ultraactivitat, que defensaven els sindicats i la major flexibilitat interna, com reclamava la patronal. En aquest sentit, Gómez subratllà que el Govern ha de posar "ordre, pau, rigor, equilibri i, de vegades, justícia", i insistí que no hi haurà reforma en la pròrroga automàtica dels convenis que desprotegeixi els treballadors, com demanen CCOO i UGT.

Tanmateix, es mostrà obert a negociar sobre la flexibilitat interna de les empreses, en què la reforma introdueix elements que, segons va dir el ministre, cap govern no havia abordat abans: la desvinculació dels pactes salarials, les modificacions substancials de les condicions de treball i la prevalença del conveni d'empresa.