El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, ha explicat que l'esmentat document recupera antigues aspiracions de la patronal en matèria de pròrroga dels convenis o estructura de la negociació col·lectiva, que ja havien estat discutides i superades.
"Ens hem trobat amb una CEOE que es desdeia de tots els avenços i plantejaments que s'havien acordat en les anteriors reunions", assenyala el secretari d'Acció Sindical de CCOO, Ramón Górriz.
Segons el seu parer, l'actitud de la patronal està "molt pressionada pel canvi de signe polític" després de les eleccions municipals i autonòmiques del 22-M i suposa una tornada a posicions maximalistes inspirades en el document de la CEIM (patronal madrilenya) i en el de les institucions europees per al rescat de Portugal.
"CEOE ha vingut amb un paper clarament inspirat per les tesis al capdavant de les quals hi ha la CEIM i aquells sectors empresarials que no estan per acordar res", segons Ferrer.
"Queda una reunió pendent, però això pinta malament", ha afegit Ferrer amb referència al nou encontre que el pròxim dimecres 1 de juny mantindran Toxo i Méndez amb Rosell.
Górriz espera que la CEOE es replantegi la seva actitud, perquè altrament creu que "hauria de dimitir de la seva funció com a agent social" i hauria de donar explicacions a la societat per dinamitar el diàleg social.
"No deixa de ser una situació molt delicada que significa un pas enrere molt greu per la seva part, perquè quan s'està negociant al màxim nivell no caben actituds d'aquest tipus i si persisteixen estaran trencant la negociació col·lectiva".
Passa enrere
En teoria, la reunió d'avui hauria d'haver servit per començar a redactar els termes concrets de l'acord sobre la base del que s'ha vingut discutint en els últims mesos, però no s'ha pogut avançar en aquest sentit.
Segons CCOO i UGT, la patronal ha tornat a plantejar que la flexibilitat interna de les empreses no sigui negociada, que no es prorroguin els convenis caducats, que l'única estructura possible de negociació entre empresa i sindicats sigui el conveni d'empresa, a més de deixar a les comissions paritàries i els sistema de mediació i arbitratge "un paper decoratiu".
El que pretén la patronal, segons Ferrer, és que l'empresari en la seva empresa "faci el que vulgui", amb la possibilitat de poder canviar als seus empleats sense límit la jornada i les seves funcions, i per això es considera que deixa els treballadors totalment desprotegits.
"La negociació col·lectiva té 30 anys i del que es tracta és de millorar-la, però començar de zero, de cap manera", afirmà Górriz.
Entre les propostes recuperades per la CEOE, segons els sindicats, també hi ha la d'excloure dels convenis a qualsevol amb facultat de direcció o que els nous empresaris amb menys de sis empleats quedin exempts durant dos anys de la submissió a cap conveni.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.