La cancellera alemanya, Angela Merkel, en una compareixença. | TOBIAS SCHWARZ

TW
0

Alemanya va assolir el primer trimestre de 2011 el major nivell d'ocupació des de la reunificació del país el 1990, amb 40,4 milions de treballadors registrats regularment, segons va informar ahir l'Oficina Federal d'Estadístiques (Destatis). La institució pública, amb seu a Wiesbaden, al centre del país, va explicar que això suposa un increment de 552.000 treballadors o l'1,4% davant el mateix trimestre de l'any passat.

Tanmateix, en comparació amb el quart trimestre de 2010, el nombre de persones amb ocupació va descendir en 639.999 persones, un 1,6%, en els tres primers mesos de l'any. Segons l'oficina estadística, això es deu a factors estacionals i, a més, recorda que els descensos en l'ocupació en el primer trimestre de l'any són "comuns". En aquest sentit, diu que, sense tenir en compte les fluctuacions estacionals habituals, el nombre de persones amb ocupació es va elevar en 142.000, un 0,3%, en comparació amb el trimestre anterior.

Per sectors, les dades mostren diferents tendències respecte del primer trimestre de l'any anterior. En termes absoluts, els majors increments es van registrar en el sector de la construcció (+2,3%) i en el sector serveis (+1,3%). Alhora, el nombre de treballadors en la indústria va créixer un 1,5%, davant l'augment del 0,4% del quart trimestre. En agricultura i pesca, l'ocupació es va mantenir sense canvis respecte del primer trimestre de l'any anterior.

D'altra banda, el nombre de treballadors per compte d'altri en el primer trimestre va ascendir en 548.000 (+1,5%), fins als 36 milions, mentre que el nombre d'autònoms va augmentar lleugerament en 4.000 persones (0,1%), fins als 4,4 milions.
Davant aquestes dades, Alemanya mostra que ja ha deixat enrere la recessió, i la seva cancellera, Angela Merkel, n'està orgullosa. Prova d'això en són les propostes que fa per als altres països, com ara unificar vacances en tots els països de la UE.

Crítiques
Això no obstant, el professors de la Facultat de Dret de l'escola de negocis d'ESADE, Joan Coscubiela, criticà la proposta de Merkel, ja que "està feta des del desconeixement de les dades d'Espanya i des d'estereotips fàcils". Però també rebé crítiques dels alemanys. La majoria de mitjans germans titllaren la proposta de "populista".