TW
1

La cancellera alemanya, Àngela Merkel, la major contribuent de la Unió Europea, va dir ahir que només podria discutir un pla d'ajuda addicional per a Grècia després de conèixer l'informe de la UE i l'FMI sobre la implementació de l'actual programa d'ajuda. Merkel no descartà un finançament addicional per a Atenes o un possible alleujament de les condicions del seu rescat de 110.000 milions d'euros. A més, es mostrà confiada que el Parlament alemany donaria suport a un mecanisme de rescat permanent per a la zona euro. També el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris de la Comissió Europea, Olli Rehn, apuntà que la UE decidirà "en les pròximes setmanes" si Grècia necessita un segon rescat, una vegada finalitzi la missió de la UE i l'FMI a Atenes per avaluar el deute grec.

Una font amb coneixement directe de la missió conjunta d'inspecció que va visitar Atenes aquesta setmana va dir que els funcionaris de la UE i l'FMI encara no havien conclòs si Grècia havia complit les metes requerides per rebre el següent tram d'ajuda sota l'actual programa d'ajut. Va ressaltar que els inspectors no discutien un nou paquet d'ajuda amb les autoritats gregues. En qualsevol cas, Merkel assegurà que la UE ofereix solidaritat a canvi de condicions, per la qual cosa països com Grècia han d'implementar severes reformes per obtenir l'ajuda financera comunitària.

La cap del Govern alemany subratllà que la solidaritat alemanya amb Grècia "mai no ha sortit a debat", encara que recalcà que el seu Executiu exigeix a canvi a Atenes un procés de reformes "valent" i "difícil". Mentrestant, Grècia es va veure obligada ahir, una vegada més, a desmentir que com a conseqüència del fracàs del pla posat en marxa fa un any per fer front als seus deutes hagi de demanar més doblers als seus socis de la zona euro i a l'FMI. "No estudiam un nou paquet de rescat", declarà un portaveu del Ministeri de Finances grec.

Portugal

D'altra banda, la Comissió Europea va donar suport ahir a l'acord assolit la setmana passada a Lisboa pels tècnics de la UE, l'FMI i les principals forces portugueses per atorgar préstecs per valor de 78.000 milions a Portugal, el tercer país de l'euro rescatat després de Grècia i Irlanda.