TW
3

El president de la CEOE, Juan Rosell, ha dit avui que és "antiquat" lligar l'increment dels salaris a l'evolució de la inflació i ha assegurat que moltes empreses i sectors canviaran la relació d'aquesta variable en la renovació dels seus convenis col·lectius. Durant la presentació de l'informe "La competitivitat de la indústria espanyola" elaborat conjuntament per CEOE i el Cercle d'Empresaris, Rosell ha reiterat que els salaris han d'anar lligats "absolutament" a la productivitat i ha dit que la composició de l'Índex de Preus de Consum espanyol ha de reformar-se i "tecnificar-se, ja que està molt influït per l'energia i el transport". "La realitat ha d'imposar-se a la legalitat", ha postil·lat, després d'assegurar que al document de la reforma de la negociació col·lectiva que negocien amb els sindicats les empreses tindran llibertat per modificar la vinculació dels salaris a la inflació.

Ha assegurat taxativament que la reforma dels convenis que la patronal ha posat a damunt la taula "no és la que ha volgut, sinó la que ha pogut" presentar, "sabent a qui té davant i quins són les majories parlamentàries i el que els grups polítics estan disposats a fer". Rosell s'ha mostrat "raonablement" optimista sobre la marxa de la negociació, encara que alhora ha postil·lat que això no vol dir que hi hagi un acord definitiu. "La nostra reforma no és la reforma dels empresaris, només estam intentant influir que sigui la millor reforma per a l'economia espanyola i el que proposam no és cap barbaritat", ha puntualitzat. En aquest sentit, ha dit que la patronal "no vol destruir d'avui per a demà" el sistema de negociació col·lectiva però ha assegurat que la relació dels sous amb la inflació "ha de canviar en el futur i evolucionar", tal com ho estan fent altres països com Alemanya.

"El posarem damunt la taula i no només des de la cúpula empresarial", ha dit després d'indicar que moltes empreses veuen "molt rígida i estricta" aquesta relació i ja estan buscant canviar-la amb el compromís dels sindicats. Rosell va insistir que la política econòmica que farien els empresaris seria molt diferent de la que fa el Govern "probablement seria políticament incorrecta però econòmicament necessària". Per la seva part, el president del Cercle d'Empresaris, Claudio Boada, va assegurar que seria "preocupant" que no es limitàs la denominada ultraactiviatat (pròrroga automàtica dels convenis que han expirat) en la reforma dels convenis i va advocar per donar més facilitats a les empreses per despenjar-se d'algunes matèries pactades en un àmbit superior al de l'empresa.

També ha demanat més convenis d'empreses i reduir els convenis provincials en favor dels nacionals, mentre ha recomanat que els salaris es lliguin també a la productivitat i no a l'IPC. Boada i Rosell han mostrat la unitat empresarial entre les dues organitzacions. El president de la CEOE ha assenyalat que Boada és un "amic vell i bo" i ha dit que les prioritats dels empresaris són sempre les mateixes "amb poques diferències". Ha insistit que encara que aquestes existeixin, "del debat i la discussió surten propostes". "Per molt que pretenguin enfrontar-nos, no ho aconseguiran. No ens facin veure coses que no existeixen", ha puntualitzat Rosell, mentre el president del Cercle indicava que la visió que pugui tenir la seva organització de la negociació col·lectiva és una "opinió" i ell no s'ha referit personalment al president de la patronal.