La majoria de partits que es presenten a les eleccions autonòmiques del 22 de maig ja han fet públic el seu programa electoral, en el qual el turisme ocupa un espai -major o menor- en cadascun d'ells. Conscients que a les Balears és un dels motors de l'economia -i la indústria principal-, cap formació no obvia el pes del sector en el PIB illenc. Entre les propostes dels partits hi ha certa coincidència sobre els objectius. L'eliminació de places obsoletes, la modernització, la formació, la cogestió, la desestacionalització i la preservació del territori són conceptes que apareixen en gairebé tots els programes.
Tanmateix, els partits no necessàriament en faran la seva bandera durant la campanya i, ben segur, lligaran el model turístic que defensen al model de creixement econòmic que consideren més oportú per a les Balears. Segurament, el PP i el PSOE hi dedicaran més espai en els seus discursos electorals, i els segons ho faran amb la lliçó apresa, després que l'enfrontament amb el sector els costàs les eleccions de 2007. Al llarg d'aquesta legislatura, el president Francesc Antich ha insistit que els hotels "són les nostres fàbriques". Per això, els socialistes hi dediquen un bon apartat, al turisme, en el seu programa, del qual en diuen "la palanca de creixement". PSM-IniciativaVerds-Entesa també considera el turisme com "un gran motor de l'economia de les Illes", però "no l'únic". Pels econacionalistes, és bàsic aconseguir un pacte entre totes les organitzacions, empreses i institucions implicades en la gestió de la destinació turística "per la millora" del sector.
Convergència per les Illes fa referència a una cooperació amb el sector privat amb vista a una aposta per la diferenciació i especialització del producte. El seu objectiu és captar clients "d'alt poder adquisitiu" i "no competir en costos".
Així mateix, el PP parla de pacte, però en l'àmbit administratiu. Els populars -com demana el sector privat- proposen la creació d'una comissió delegada del Govern per al coneixement de les accions que puguin afavorir el desenvolupament turístic i l'aplicació coordinada de mesures entre les conselleries afectades, sota una única direcció.
Consens polític sobre el turisme: modernitzar i desestacionalitzar
Tots els programes electorals tenen en compte la importància d'aquest sector en l'economia balear. En les propostes de futur dels partits, hi figuren pactes amb el sector privat per definir estratègies
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.