TW
0

L'anunciat pla per fer aflorar l'ocupació submergida finalment ha quedat en un enduriment de les sancions per als empresaris que no tinguin els empleats afiliats a la Seguretat Social, unes multes més elevades que començaran a aplicar-se l'1 d'agost. El Consell de Ministres aprovà ahir el decret llei de mesures per a la regularització i el control de l'ocupació submergida que, en principi, pretenia que afloràs el treball irregular i que es reconegués als treballadors una part del temps treballat.

No obstant això, el ministre de Treball, Valeriano Gómez, anuncià després del consell que el pla "no mirarà al passat", de manera que a cap treballador regularitzat no se li reconeixerà el temps que hagi fet feina abans que l'empresa el doni d'alta a la Seguretat Social. En els esborranys del decret que manejaven els agents socials, es preveia la possibilitat que se'ls reconegués de manera retroactiva almenys sis mesos de cotització.

D'aquesta manera, el pla es limita a un avís als empresaris perquè afiliïn els treballadors irregulars abans que es vegin obligats a pagar multes més grans si són descoberts per la Inspecció de Treball. "No hem volgut sorprendre, avisam del que succeirà", afirmà el ministre, qui insistí que no "s'amnistiaran" les empreses.

De moment, als empresaris que siguin sorpresos amb empleats no afiliats se'ls aplicaran les sancions que regeixen actualment, però la multa pujarà més d'un 300% a partir d'agost, segons advertí Gómez, qui confia que aquest enduriment tindrà efectes positius. Així, quan s'incompleixi l'obligació d'afiliació i alta a la Seguretat Social, la sanció passarà dels 625 euros com a mínim i els 6.250 euros com a màxim que s'aplicaven actualment a multes d'entre 3.126 i 10.000 euros.

Fer feina i cobrar atur

En cas de compatibilitzar la feina amb el cobrament de prestacions de desocupació i altres de la Seguretat Social que siguin incompatibles, les sancions actuals -que van dels 6.251 euros als 187.515- seran de 10.001 euros com a mínim i es mantenen els 187.515 euros de màxim.

Crítiques

Tanmateix, aquest pla no ha convençut els agents socials. Tant CCOO com UGT critiquen que desatén les treballadores de la llar i els immigrants. Alhora, insisteixen que "s'ha de combatre el frau fiscal". També CEOE i Cepyme hi troben a faltar canvis d'aspectes fiscals.