TW
0

Sa Nostra preveu sortir a Borsa, a través del Sistema Institucional de Protecció (SIP) del Banc Mare Nostrum, del qual també formen part les caixes de Múrcia, Penedès i Granada. Així mateix, també està previst que surtin a Borsa Bankia, el grup de set caixes, que lidera Caja Madrid i Bancaja; Banca Cívica (Caixa Navarra, Caja Burgos, Caja Canarias i Cajasol) i el nou SIP de Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria, segons informació de les pròpies entitats. Així, el Banc d'Espanya ha aprovat les estratègies de les 13 entitats o grups d'entitats per complir amb els nous requisits de capital establerts pel Govern, ha indicat l'institut emissor espanyol. De les 13 entitats o grups que han presentat les seves estratègies de compliment del decret de reforçament de la solvència, quatre bancs preveuen ampliar capital, o emetre bons obligatòriament convertibles, per cobrir les necessitats de capital.

Entre les caixes d'estalvis, quatre SIP (Sistemes Institucionals de Protecció) han elegit, com a primera opció, sortir a Borsa o incorporar inversors privats en almenys el 20% de la seva capital social. En aquest cas, en tindran prou amb una proporció mínima del 8% de capital principal, en comptes del 10%. El Banc d'Espanya assenyala que tant per a aquests grups de caixes d'estalvis com per a la resta que requereixen reforçar la seva capital es contempla com una de les opcions l'aportació de capital per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ja sigui parcialment o en la seva totalitat. Aquestes estratègies s'han de materialitzar en plans detallats de capitalització en cas que les mesures previstes contemplin com una de les opcions la sol·licitud de suport del FROB. Aquests plans hauran de rebre 'llum verda' del FROB i ser remesos a Economia i a la Comissió Europea per a la seva aprovació.

El Banc d'Espanya va xifrar el passat 10 de març les necessitats de capital del sector financer espanyol en 15.157 milions d'euros, dels quals 14.077 milions d'euros (93%) corresponen a les nou caixes d'estalvis, i la resta, als quatre bancs.

Ruptura

No obstant això, l'esmentada xifra no incorporava la ruptura de Banc Base, la fusió frustrada entre la CAM, Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria, i xifrava les seves necessitats de capital en 1.447 milions d'euros. Després de la ruptura de la fusió de Banc Base, la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) va presentar en solitari una sol·licitud per import de 2.800 milions d'euros, mentre que Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria constituiran un nou SIP i necessiten 519 milions d'euros per assolir una proporció del 10% de capital, va apuntar el Banc d'Espanya. No obstant això, aquestes tres entitats preveuen ampliar capital i col·locar el 20% inversors, de tal manera que baixaria al 8% el requeriment de capital principal, i podria aconseguir gairebé 600 milions de superàvit de capital, segons el pla presentat per les tres caixes.

Al marge d'aquestes quatre entitats, el Banc d'Espanya no n'ha especificat un per un els plans d'enfortiment de la solvència que li han remès les entitats financeres que no assoleixen els requisits de capital establerts pel Govern.

Apel·lació

A més de la sol·licitud d'ajuts del FROB de la CAM (2.800 milions), Catalunya Caixa ha deixat clar que recorrerà als recursos públics per 1.718 milions d'euros com a primera via, mentre que Unnim confia a culminar una integració amb un altre grup però no descarta l'entrada del FROB per cobrir les necessitats de 568 milions. Per la seva part, Novacaixagalicia es planteja un projecte mixt que combini capital públic i privat, amb la intenció de minimitzar tot el possible l'entrada del FROB a la seva capital, que s'haurà d'incrementar en un màxim de 2.622 milions. El pla presentat per Caixa Espanya al Banc d'Espanya per elevar en un màxim de 463 milions d'euros la seva capital consisteix en el seu pla d'integració amb Unicaja per constituir un banc, procés que aquesta mateixa tard aborden els seus respectius consells d'administració.