La seu del Banc Central Europeu, a la ciutat alemanya de Frankfurt. | FRANK RUMPENHORST

TW
0

El Banc Central Europeu (BCE) apujà ahir la taxa clau d'interès un quart de punt percentual bàsic a l'1,25%, amb la qual cosa anuncià la primera alça des de juliol del 2008 per contrarestar les fermes pressions inflacionàries als 17 països de la zona euro. No obstant això, aclarí que aquesta alça no marca necessàriament l'inici d'un cicle d'ajustament monetari. El president del BCE, Jean-Claude Trichet, en la conferència de premsa posterior a la reunió, usà expressions que tradicionalment s'associen amb noves alces de taxes. Tanmateix, aclarí que el Consell del Govern no havia considerat aquesta pujada com la primera d'una sèrie d'increments. Aquest comentari sorprengué els mercats, que apostaven per almenys dues alces més la resta de l'any.

"La nostra decisió contribueix a mantenir les expectatives d'inflació fermament ancorades respecte del nostre objectiu d'estabilitat de preus", afirmà Trichet, qui recordà que, malgrat la pujada, el nivell dels tipus d'interès a la zona euro continua sent històricament baix, motiu pel qual continua "prestant suport" al creixement de l'eurozona.
De fet, el president del BCE reconegué que la política monetària del BCE encara manté una posició "molt acomodatícia" i que la decisió d'apujar els tipus un quart de punt ha estat unànime. "L'ajust de l'actual posició molt acomodatícia en política monetària està assegurat en vista dels riscos a l'alça per a l'estabilitat de preus que hem identificat", va dir. Així, assenyalà l'existència de riscos a l'alça per a l'estabilitat de preus derivats del perill de més increments del preu del petroli i d'altres primeres matèries per les tensions geopolítiques en diversos països i el fort creixement de les economies emergents.

Estratègia de sortida

L'increment en la taxa de refinançament marca una sortida suau de la resposta de política monetària del banc central a la crisi financera global. El BCE va mantenir aquesta taxa de refinançament en el mínim històric de l'1 per cent des de maig del 2009. El BCE també apujà la taxa de dipòsit 25 punts bàsics a un 0,50 per cent i incrementà la taxa de préstec marginal la mateixa quantitat, el 2 per cent. La decisió del BCE arribà menys de 24 hores després que Portugal anunciàs que sol·licitaria ajuda financera de la UE, una decisió llargament esperada pels mercats. Amb tot, l'anunci de Lisboa no va canviar les expectatives del mercat d'una alça de les taxes.

Espanya, en el bon camí

El president del BCE afirmà també que les mesures adoptades per Espanya van en la direcció correcta i que així ho han anticipat els mercats. "És molt important que Espanya continuï el que definí fa uns mesos, que ha estat apreciat progressivament pels observadors, estalviadors i inversors com la direcció correcta".
"Espanya va fer molt en el passat i encara ha de fer coses", segons el president del BCE. "Hi ha una sèrie de mesures en discussió, particularment reformes estructurals al mercat laboral. Estic segur que aquestes reformes estan anticipades pels observadors i l'entorn d'Espanya", va afegir Trichet.

Encariment de les hipoteques

La Unió de Consumidors de l'Estat (UCE) calcula que la pujada de tipus d'interès fins a l'1,25% anunciada pel Banc Central Europeu encarirà 225 euros a l'any les hipoteques mitjanes de 150.000 euros a 30 anys, segons un comunicat de l'organització. Per a les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys, la UCE xifra l'increment en 190 euros anuals. A més, la UCE assenyala que, tot i que el president del BCE, Jean-Claude Trichet, ha intentat frenar les especulacions sobre pròximes pujades, els mercats no descarten que els tipus d'interès arribin a l'1,75%.
Així, la UCE qualifica la pujada d'"injustificada i precipitada" i adverteix que "només provocarà més nombre d'impagaments per part dels ciutadans".