El banc de Sa Nostra necessita capital per valor de 637 milions

El Banc d'Espanya va fer públiques ahir horabaixa les necessitats de finançament de les entitats de l'Estat. En total, n'hi ha 12 que han de menester liquiditat. El grup Mare Nostrum preveu sortir a borsa per a una ampliació del 25%

TW
1

El Banc Mare Nostrum (BMN) -integrat per Sa Nostra i les caixes de Múrcia, Granada i el Penedès- necessita un total de 637 milions d'euros (1,6%) per assolir els requisits de capital fixats pel Govern central, segons els càlculs elaborats pel Banc d'Espanya i fets públics ahir horabaixa. Així, l'entitat és una de les 12 que incompleixen les condicions de capital de l'Executiu.

En conjunt, han de menester 15.152 milions d'euros i es tracta de vuit grups de caixes d'estalvi (Bankia, CatalunyaCaixa, Unimm, Novacaixagalicia, Banco Mare Nostrum, Banco Base, Banca Cívica i Caja Duero-Espanya) i de quatre bancs (Bankinter, Barclays Bank, Deutsche Bank i Bankpyme). Aquestes 12 institucions que han d'incrementar el capital principal disposen de quinze dies hàbils per presentar al Banc d'Espanya la seva estratègia i calendari de compliment de les noves exigències de capitalització, que hauran de tenir abans del 30 de setembre d'enguany.

Quant al grup de Sa Nostra, i segons l'entitat dirigida per Miguel Àngel Fernández Ordóñez, parteix amb una suma inicial de 3.343 milions d'euros i li falten 1,6 punts percentuals per arribar al nivell del 10% de capital bàsic de màxima qualitat -core capital-, que actualment és del 8,4%.

Sortida a borsa

No obstant això, el Banc d'Espanya apunta que Mare Nostrum ja ha acordat iniciar gestions per a la sortida a la borsa, de manera que haurà de col·locar, pel cap baix, un 20% del capital social. De fet, fonts de l'entitat assenyalaren de capvespre que estan "tranquils", atès que tenen prevista una ampliació de capital d'entre el 20 i el 25%, bé cotitzant en borsa, bé donant entrada a inversors privats.

Així, indicaren que, com exigeix el Banc d'Espanya, en els propers quinze dies lliuraran a l'organisme el seu full de ruta. En aquest sentit, les mateixes fonts recordaren que, en la presentació pública de BMN a la borsa de Madrid el 12 de gener passat, el president, Carlos Egea, ja anuncià que l'objectiu que tenien era transmetre confiança i garanties al mercat, per a la qual cosa cal ser solvents. Per això, aleshores ja manifestà que consideraven la possibilitat de cotitzar al parquet, un fet que ara sembla més a prop.

Així mateix, tampoc no es descarten altres possibilitats, com és la venda d'actius per obtenir més liquiditat, tal com preveu el Banc d'Espanya. I és que les entitats també poden ajustar la seva proporció de capital mitjançant operacions de caràcter extraordinari, com ara la venda de sucursals, participacions estratègiques i carteres d'actius, la qual cosa minoraria també la necessitat d'obtenir nous recursos propis.

Banca March i Colonya

D'altra banda, l'informe exposa que la Banca March reuneix els requisits fixats per l'Executiu central, perquè
presenta un capital inicial de 3.469 milions i té un 8% de recursos de màxima qualitat. Caixa Pollença compleix igualment les exigències.