"Només l'anunci de vaga ja fa mal", va dir ahir la presidenta de l'associació d'agències de viatge AVIBA, Sylvia Riera. I és que ara que les previsions turístiques per a aquest estiu comencen a remuntar, els sindicats d'AENA registraren ahir una convocatòria de vaga durant 22 dies claus per al moviment aeroportuari. Les aturades començaran el Dijous Sant, dia 21 d'abril, i estan previstes durant gairebé tots els dies de les vacances de Pasqua i també les dates d'operació entrada i sortida de les vacances d'estiu.
A més, també hi haurà paralitzacions els dies 19 i 20 de maig, només dues jornades abans de les eleccions autonòmiques i municipals. Prop de 11.000 treballadors dels aeroports de l'Estat -dels quals entorn de 1.100 són de les Balears- estan convocats a secundar les aturades.
En un comunicat conjunt, CCOO, UGT i USO adverteixen que aquesta convocatòria de vaga "ha de servir perquè la privatització d'AENA, fins ara amagada pel Govern sota cortines de fum, se situï en l'agenda política i social i el Govern expliqui clarament quines són les conseqüències del canvi de model de gestió, quins interessos ocults hi ha darrere de la privatització, quins són els grups d'interès beneficiats i per què es va mentir en el Parlament quan es digué que es reduïrien les taxes". I és que l'Executiu de Zapatero pràcticament no ha explicat a l'opinió pública com afectarà la ciutadania el nou model d'AENA.
De fet, a les Balears -que reclamen un model de cogestió i no de privatització- tampoc se sap com quedarà finalment la gestió de Son Sant Joan. El conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, assenyalà que considera que el conflicte s'ha originat perquè el model de privatització "no s'ha explicat i s'ha parlat poc". Vicens subratllà que la posició del Govern autonòmic és que als aeroports de les Balears "no hi pot haver una privatització com a Barajas o El Prat" i manifestà que existeix "un compromís verbal del Govern central" que l'esmentada privatització no es donarà a les Illes.
Diàleg
En qualsevol cas, des de l'Executiu balear confien que s'assoleixi un acord i que la vaga no s'arribi a materialitzar. Per això, Vicens insistí a demanar diàleg a les parts per evitar les aturades i advertí que una convocatòria de vaga als aeroports "pot fer molt de mal a l'economia balear", sobretot "quan hi començava a haver una recuperació i en un moment complicat per l'encariment del petroli i per la situació del sector aeronàutic que ha passat anys difícils".
De fet, els sindicats no es tanquen a continuar negociant encara que "dubten" de la disposició del Ministeri, de manera que responsabilitzen directament el ministre de Foment, José Blanco, i la "seva arrogància" del que pugui passar en els aeroports durant la Setmana Santa.
Tanmateix, Blanco es mostrà ahir convençut que s'assolirà un acord amb els sindicats i el president d'AENA, Juan Ignacio Lema, ja ha convocat per a demà els representants sindicals en un intent per desconvocar la convocatòria de vaga. I és que Lema asseverà que aquest escenari "és el pitjor dels possibles" pels perjudicis derivats sobre el sector del turisme i en un moment de recuperació del trànsit aeri. S'arribi o no finalment a un acord, la convocatòria de vaga ja està registrada i aquest fet ha provocat l'alarma dins el sector turístic balear, que qualifica la situació "d'inadmissible" i exigeix que s'assoleixi una solució.
Preocpuació
El president de la Cambra de Comerç de Mallorca, Joan Gual de Torrella, demanà "responsabilitat" als sindicats, ja que "en aquests moments de recuperació econòmica no poden provocar un altre volcà". De fet, la institució cambral ha contactat amb totes les parts implicades arran de la "preocupació" que genera la possibilitat d'una vaga d'aquest tipus, ja que "pot fer malbé Balears i la seva imatge com a destinació turística". AVIBA també lamentà la situació i que per la seva presidenta "no podem perdre ni un client més". Riera assegurà que "sempre" defensen les reivindicacions laborals de qualsevol col·lectiu, "però amb seny", i criticà que la imatge a l'exterior "és patètica".
El president de la CAEB, Josep Oliver, també es mostrà preocupat. "Entenem que si s'arribàs a fer aquesta vaga, en cas que les negociacions no frutifiquin, representaria un perjudici important per a les Balears, a més d'un dany a la nostra imatge exterior". Així mateix, el president de la patronal insistí en el fet que encara que els sindicats a Balears "poden fer unes reflexions sobre el cost laboral i el perjudici que aquesta vaga causaria a Balears, a l'Estat la reflexió pot ser diferent perquè el cost laboral no és tan important per al conjunt de l'Estat". En el mateix sentit es manifestà la Federació Hotelera de Mallorca i la seva presidenta, Marilén Pol, sosté que la la vaga "i ja només el seu anunci són elements molt negatius per a la credibilitat d'Espanya com a destinació segura i també per a Mallorca, en particular, per la seva condició de destinació turística insular, depenent al 100% del correcte funcionament de l'aeroport".
De fet, des de la secció sindical de CCOO AENA a les Balears, Ramon Enric Carreras reconegué que la vaga tindrà conseqüències negatives sobre el sector turístic de la comunitat i en culpà el Govern central per generar un "conflicte social", ja que vol instaurar un canvi de model de gestió aeroportuària que "costaran més doblers als ciutadans i suposarà una pèrdua de qualitat del servei". Per això i amb la finalitat que s'arribi a un acord, va fer una crida al president Antich, als partits polítics de les Illes i als empresaris perquè pressionin Madrid "perquè es faci marxa enrere en els seus plans de privatitzar el 49% d'AENA".
Sense resposta de la consellera de Turisme
La convocatòria de vaga dels sindicats d'AENA no és cap sorpresa. Divendres passat ja l'anunciaren i feia mesos que el conflicte era més que latent. Davant aquesta possibilitat, l'associació d'agències de viatge AVIBA envià dues cartes en vuit dies de diferència -la darrera, divendres passat- a la consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló, sol·licitant una reunió amb patronals i sindicats. Això no obstant, "encara no hem rebut cap resposta", en digué ahir la presidenta, Sylvia Riera. També van remetre un escrit al delegat del Govern, Ramon Socias, qui els assegurà que ell no hi podia fer res. Pel que fa a aquesta situació, "juntament amb els touroperadors estam llançat missatges de tranquil·litat als nostres clients", explicà Riera. I és que després dels recents caos aeris arran del volcà islandès i la vaga de controladors, el temor entre els passatgers és elevat.
12 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Independentment que la privatització dels aeroports sigui bona o dolenta, no són els treballadors d'AENA els qui ho han de decidir.
Sí, Tià, privatitzar els serveis públics bàsics és dolent, molt dolent. Qui enfonsa s'economia és es liberalisme desfermat, (i fals, perquè llavors s'estat surt en defensa de que es bancs no quebrin), i ses polítiques de porivatizacions i la globalització capitalista, que ens han duit a la crisi actual i al desmuntament progressiu de l'estat del benestar. jbm
Que passa que fer feina per una empresa privada es una cosa dolenta?? De moment no han dit ni que acomiadarien ningú ni que causarien cap perjudici així que no tenen dret a protestar. Lo que han de fer es actua i qui faci vaga que el acomiadin amem que passa que els treballadors dels aeroports tenen dret a acabar d'enfonsar l'economia o de torturar a la població
Qui ha començat això ha estat el govern volent privatitzar, perquè ja sabem que privatitzen lo que te beneficis i ens menjam allò que té pèrdues. Privatitzar els aeroports és un atac al b é públic, a la propietat de tots, és un robatori per part del govern -Salut jbm
Això no és una vaga és un xantatge. Les coses pel seu nom. El país va com va i en lloc de sumar esforços ens preocupam només del nostre petit redol. O no perdràn diners els que no es pugin desplaçar per fer feina? No perdran diners els hotels, bars i de rebot els seus treballadors? I les agències de viatges? Això afecta a l'economia i si l'economia minva també afecta als treballadors d'AENA.
A mi me pareix perfecte que convoquin dies de vaga, que asustin al Govern i el presionin per aconseguir el que volen, però a mi i a moltísima gent ens afectarà les vacances, que fa tant de temps de vull gaudir, haurem de perdre temps als aeroports, haver de pagar hotels, nirvis corregudes... i el més important; quina imatge donam a l'exterior, un país eminentment turístic que hagi de patir aquests mals de caps, controladors, ara Aena, que serà el següent, hotelers? Be ciutadans/es, com sempre dic, això és Àfricaaaaaa!!
Quina vergonya de país. Un floc de funcionaris poden paralitzar la nostra economia.
Sí miquel, estic en part d'acord amb el que dius. A més, crec que a Balears hi sobra gent, ja que s'ha produït al llarg dels anys un creixement artificial per afavorir un turisme mal plantejat per aconseguir doblers fàcils en contra de la preservació de l'entorn. Per jo, l'aeroport de Palma no hauria d'haver crescut, i podríem parlar de moltes coses més. Però això no lleva que si els treballadors d'Aena fan vaga per Setmana Santa, com en feren els controladors pel pont de desembre, enviaran a porgar fum la possibilitat de sortir i entrar dels illencs en aquest període. I què passarà amb tots aquells que treballem fora i volem tornar per Pasqua per passar uns dies de vacacions amb la família? També ens hem de "fotre" com ja va passar per desembre?
Si tots els balears, en vista que hi ha un aeroport a cada illa, lluitéssim com els treballadors d'AENA per uns aeroport públics del Govern Balear, ja serien nostres. No ens podem fiar del que diuen Antich-Blanco. La meva enhorabona als treballadors d'AENA que son els únics que veuen a un futur ben pròxim uns aeroports privats o semi-privats, cars i menys segurs on primaran els beneficis que els usuaris-passatgers-companyies, on l'exemple mes clar es el nou hospital de Son Espases que al final dels trenta anys en pagarem tres d'hospitals. Que el capital privat no es sinònim de qualitat sino de treballadors mal pagats i al límit i usuaris emprenyats (mireu a les hemeroteques els aeroports de Londres, que per cert explota una empresa espanyola) on ara AENA pareix que funciona i no costa res a l'estat, hem de creure i pensar que qui posa doblers es per treure'n mes, no per que si. A tota vaga sempre hi haurà afectats ( quan es posen en vaga metges, mestres, fematers,...etc) però sino es ara que s'ha de lluitar per una AENA pública després quan sigui privatitzat serà pitjor.
Si tots els balears, en vista que hi ha un aeroport a cada illa, lluitéssim com els treballadors d'AENA per uns aeroport públics del Govern Balear, ja serien nostres. No ens podem fiar del que diuen Antich-Blanco. La meva enhorabona als treballadors d'AENA que son els únics que veuen a un futur ben pròxim uns aeroports privats o semi-privats, cars i menys segurs on primaran els beneficis que els usuaris-passatgers-companyies, on l'exemple mes clar es el nou hospital de Son Espases que al final dels trenta anys en pagarem tres d'hospitals. Que el capital privat no es sinònim de qualitat sino de treballadors mal pagats i al límit i usuaris emprenyats (mireu a les hemeroteques els aeroports de Londres, que per cert explota una empresa espanyola) on ara AENA pareix que funciona i no costa res a l'estat, hem de creure i pensar que qui posa doblers es per treure'n mes, no per que si. A tota vaga sempre hi haurà afectats ( quan es posen en vaga metges, mestres, fematers,...etc) però sino es ara que s'ha de lluitar per una AENA pública després quan sigui privatitzat serà pitjor.