Zapatero, Rubalcaba i Chaves en la sessió del Congrés que ha aprovat prorrogar l'estat d'Alarma. | Juanjo Guillen
El Congrés autoritzà ahir el Govern de Zapatero, amb els vots a favor del PSOE, CiU, PNB i CC, i l'abstenció del PP, a prorrogar l'estat d'alarma fins al 15 de gener per consolidar la normalitat en el trànsit aeri i afrontar "l'alarma social" que ha generat la crisi dels controladors. Es van oposar a la mesura BNG, NaBai, UPyD i ERC-IU-ICV, l'únic grup que havia presentat una proposta de resolució, que fou rebutjada pel ple.
Des de la tribuna, el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, advertí prèviament de les conseqüències "demolidores" que tindria una situació "si més no similar" a la del passat 3 de desembre, amb pèrdues de "milers de milions" d'euros. Jaúregui, que defensà la proposta en presència del president Zapatero, argumentà que ni la societat ni el sector no han recuperat una percepció de normalitat del trànsit aeri.
Pel Govern, la simple incertesa representa "un cost inassumible per al país", i mentre subsisteixin les causes subjacents que van provocar el "xantatge", especialment en dies tan sensibles com els nadalencs, té l'obligació de garantir la normalitat.
Fins al 15 de gener hi ha programades més de 100.000 operacions aèries, amb uns 3,5 milions de passatgers, dels quals 2,5 milions en vols internacionals. El PP s'hi abstingué perquè "vol protegir els ciutadans de la incapacitat" del Govern per garantir la normalitat aèria sense recórrer a mitjans excepcionals. La seva portaveu en el Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, advertí que la pròrroga de l'estat d'alarma és una decisió a la qual no s'oposen, però a la qual no poden donar suport de "cap manera".
L'actitud del PP no agradà el PSOE, i el seu portaveu, José Antonio Alonso, qualificà de "rebutjable" l'abstenció dels populars. Segons el seu parer, posiciona el grup que dirigeix Mariano Rajoy "en contra de l'interès general", cosa que els ciutadans, va augurar, els faran pagar a les urnes.
Negociacions
Mentrestant, el ministre de Foment, José Blanco, manté que la negociació col·lectiva no està subjecta a l'estat d'alarma i, per tant, és partidari de reprendre el diàleg amb els controladors per a la recerca d'un acord al voltant d'un nou conveni. Així ho reconegué ahir en els passadissos del Congrés, encara que no volgué especular sobre la possibilitat que ja s'hagi tancat algun acord amb els controladors cap al 15 de gener.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Abstenció per part del pp... diputats del pp que "es despistaren" i no van poder entrar a "no votar" al ple del Congreso de Diputados... tot molt estrany, hi insistesc. Què deu pensar la patronal dels empresaris de la seva actitud? Quin és el missatge que vol transmetre -si és que vol trasmetre'n algun- el pp?
Però el pp no és el partit que defensa la llibertat de mercat i la llibertat de circulació de persones i de mercaderies? No li preocupa que per les festes de Nadal es poguessin tornar a reproduir els fets del pont de la Constitució, amb els efectes negatius que això tendria per al transport, el comerç, l'hoteleria, la mobilitat de les persones i el turisme en general? I tot i això s'ha abstingut? No ho entenc, aquí passa alguna cosa estranya.
CiU i PNB són partits de seny. Es poden equivocar de vegades, però en general són partits de seny. I no són espanyols, es miri com es miri.
Em sembla bé que continuï l'estat d'alarma i que el govern no confiï en els controladors. De totes maneres, el govern hauria de prendre mesures aviat perquè sinó arribarà un altra pont, un cap de setmana, pàsqua, etc, i els controladors la tornaran armar. Des de fa uns vint anys i fins ara, els diversos governs sempre havien cedit ,capitulat per por als seus xantatges, a les seves coaccions materials i morals i qualque dia s'havia d'acabar això.
Provocant l'inevitable egocentrisme amb ànim de lucre que dur implícit anticipar-se al temps i els seus esdeveniments, que actualment sol perdre de vista el tarannà evolutiu del pensament i les idees naturals, l'oportunitat de sotmetre als fluxos del mercat el capital humà d'un sector en el qual la competència podria ser cero, per l'actual govern Central significa que no s'han oblidat del tema de les privatitzacions. La contradicció amb tot el desplegament de mesures anticrisi imposades per evitar els rescats econòmics tipus Pla Marshall que amenacen els països reactivament més lents d'arreu d'Europa, la deixen en mans de cap on la dugui les lleis que sotmeten l'ecologia de l'acció. La qual cosa no significa que no sigui una temeritat. La pròrroga, més de lo mateix.
CIU i PNB demostren allò que són els partits del requetè espanyol. Acceptar l'estat d'alarma és propi dels franquistes.