Vaga de controladors desembre 2010

ZP privatitzarà entre el 2011 i el 2012 totes les torres de control

El ministre Blanco anuncia que el 2011 es treurà a concurs la gestió de les torres de 13 aeroports, inclosa la d'Eivissa. A partir de 2012, es liberalitzarà la resta, i, per tant, la de Palma

La torre de control de l'aeroport d'Eivissa serà una de les primeres en entrar en el procés de liberalització. | UH

TW
11

La privatització d'AENA ja és pràcticament un fet. El ministre de Foment, José Blanco, anuncià ahir que durant el 2011 es treurà a concurs la gestió del control aeri de tretze aeroports, entre els quals hi ha el d'Eivissa, i, a partir de 2012, de la resta, de manera que hi haurà Son Sant Joan i el de Menorca. L'objectiu d'aquesta decisió és "trencar el monopoli" d'AENA en la prestació de servei de control aeri, la qual cosa permetrà "resituar poc més de 190 controladors aeris".

Blanco va fer aquestes manifestacions durant la seva compareixença en la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats, en la qual informà de les decisions que han pres al llarg de l'últim any amb relació als controladors de trànsit aeri, la "insubordinació" dels quals, el passat 3 de desembre, va provocar el tancament de l'espai aeri i la declaració de l'estat d'alarma.

El ministre explicà que, en una primera etapa, a més de la torre d'Eivissa, es liberalitzaran les de Sevilla, Jerez, Alacant, València, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura, Sabadell, Cuatro Vientos (Madrid), Vigo, la Corunya i Melilla. En una segona etapa, a desenvolupar a partir de 2012, es liberalitzaran la resta de les torres. Blanco indicà que amb aquesta mesura es preveu estimular la competència entre les empreses, i així guanyar en eficiència i qualitat del servei. A més, Foment seguirà el full de ruta de liberalització dels serveis de Trànsit Aeri implantant el Servei d'Informació en Vol en Aeròdrom, servei AFIS, als aeroports de Còrdova, Burgos, Osca i Logronyo. Aquestes se sumen als ja aplicats a La Gomera i El Hierro, on han permès alliberar 13 controladors, amb un estalvi del 70% per a cadascun dels aeroports.

D'altra banda, el Servei de Direcció de Plataforma, el sistema de guiatge de les aeronaus des que arriben o surten de la pista fins que aterren o s'enlairen, i que fins ara estava prestat per controladors, passarà a ser assumit pel personal d'AENA als aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat.

Ofertes

El ministre indicà que Foment ja ha rebut cinc sol·licituds d'empreses que es troben en procés de certificació per realitzar la provisió de serveis de control de torre: Saerco, ACS, Clece, Ferroser, Gesnaer i Indra, que se sumen a l'empresa pública Ineco, que ja ha estat certificada. "Es tracta, sens dubte, d'un pas important cap a la millora dels serveis de navegació aèria", assegurà el ministre, qui explicà que això és el que succeeix a tots els països de l'entorn europeu.

En aquest sentit, Blanco va destacar que la regulació de la certificació de nous proveïdors de serveis de navegació aèria, aprovat el passat mes de juliol, suposa una "fita fonamental" en la liberalització d'aquests serveis per adequar la normativa espanyola al nou marc del "cel únic europeu" i facilitar una millora de l'eficiència que trenca el monopoli d'AENA.

Totes aquestes mesures, que permetran resituar poc més de 190 controladors el 2011, es veuran complementades pel reconeixement de la competència lingüística en anglès, per al primer trimestre de 2011. També s'ha impulsat la formació de nous controladors; a partir de juliol s'iniciaran els processos de selecció, als quals es presentaren 3.200 candidats. Blanco defensà que s'ha canviat el model d'accés i formació perquè deixi de ser un "monopoli", que abans estava "segrestat" per part del sindicat USCA.

Sancions de fins a 225.000 euros

El ministre de Foment, José Blanco, demanà al Congrés que doni suport a les decisions que calgui prendre a partir d'aquest moment perquè la "tornada a la normalitat sigui permanent" i puguin solucionar-se els problemes de fons del sistema de navegació aèria. Blanco va dir que l'acció duta a terme per un "grup nombrós de controladors" entre el 3 i el 4 de desembre és un "autèntic sabotatge" al funcionament normal de la navegació aèria, per la qual cosa s'exigiran responsabilitats en els àmbits judicial, administratiu (amb sancions de fins a 225.000 euros) i laboral, amb la retirada de la llicència. A més, el ministre va garantir que els més de 440 expedients laborals oberts "es duran fins al final".

Notícies relacionades

El Govern no ho critica i en torna a exigir la cogestió

El Govern evità ahir valorar de forma positiva o negativa l'anunci del Ministeri de Foment de privatitzar l'any 2011 la gestió de la torre de control de l'aeroport d'Eivissa. El conseller de Mobilitat, Biel Vicens, assegurà que la navegació aèria -la gestió de les torres de control- és competència estatal i que l'únic que exigeix al Ministeri de Foment en aquesta matèria és que no es tornin a repetir els episodis provocats pels controladors en el pont de la Constitució. "El que ens interessa és la gestió aeroportuària", recalcà el responsable; i, en aquest sentit, tornà a reclamar la descentralització dels aeroports perquè siguin cogestionats per l'Estat i les institucions locals.

Tot i l'opinió de Vicens, tant des del seu grup, el Bloc, com des d'UM, es criticà el procés de privatització iniciat pel Govern central. Des del PP, en canvi, es denuncià el "poc pes" de l'Executiu balear davant les decisions que pren Madrid. I des del PSOE, el president d'Eivissa, Xicu Tarrès, afirmà que es partidari de la privatització parcial de la torre d'Eivissa si això serveix per millorar la gestió de la navegació aèria i perquè no es repeteixi la crisi dels controladors.

El portaveu del Bloc, Biel Barceló (PSM), considerà un "error" el procés de privatització dels aeroports iniciat pel Govern central. Segons Barceló, l'Executiu estatal "fa passes endavant" cap a la privatització aeroportuària. Per aquest motiu, advertí que el Govern balear ha de reclamar la descentralització dels aeroports i que aquests es gestionin públicament i des d'aquí. També des d'UM, el seu president, Pep Melià, considerà "negatiu" l'anunci de privatització de la gestió de la torre de control d'Eivissa i defensà que han de ser les administracions les que garanteixin el control aeri dels aeroports. Melià defensà una gestió "singularitzada" de cada aeroport per garantir la lliure competència i reclamà que el Govern balear ha de tenir un paper "important" en aquesta gestió. Una vegada transferida aquesta competència a les Balears, UM acceptaria una entrada de capital privat, bé a través de les cambres de comerç o bé amb concessions.

El portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, assegurà que la situació és "complicada" perquè el Govern balear no defensa els interessos de les Illes i Madrid no li fa cas. Recordà que fa uns mesos semblava que hi podria haver acord entre el Govern autonòmic i el central sobre la cogestió aeroportuària i ara just es parla de privatització. De fet, a l'interior de l'hemicicle el portaveu adjunt del PP, Francesc Fiol, criticà la poca capacitat d'influència del Govern balear sobre el central. "Són un zero a l'esquerra, pel Govern de Madrid", assegurà el diputat, qui advertí que les promeses del ministre Blanco sobre la cogestió "han quedat en res" i que ara aposta per la privatització. Fiol també va retreure al Govern que enviï un informe a Madrid defensant com a "irrenunciable" un model de gestió propi.

"Que vol dir, que si privatitzen se n'aniran? Se n'aniran de totes maneres", sentencià. El conseller Vicens li replicà que el Govern rebutja la privatització i recordà que, de moment, no afecta directament els aeroports de les Balears. Afegí que molts punts del model balear eren defensats per l'anterior Govern del PP i li recordà que fou el president Aznar qui començà a plantejar la privatització dels aeroports i el president Zapatero qui l'està aplicant.