TW
0

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, compareix avui davant del ple del Congrés per donar explicacions sobre les raons que van portar l'Executiu a decretar dissabte passat l'estat d'alarma, per primer cop en democràcia, després del tancament de l'espai aeri. La sessió plenària començarà les deu del matí, amb una exposició per part de Rodríguez Zapatero, després de la qual intervindran els portaveus dels grups parlamentaris.
En principi, el PP donarà suport a l'estat d'alarma, tot i que creu que l'actuació del Govern no ha estat encertada en general.

En aquest sentit, el PP ha anunciat que registrarà una proposició no de llei amb l'objectiu que la Cambra Baixa reprovi al secretari d'Estat de Política Territorial, Gaspar Zarrías, per la seva "manifesta incapacitat de gestió" i la "falta de respecte institucional". Fonts populars han avançat també que Mariano Rajoy centrarà bona part de la intervenció a criticar la gestió duita a terme pel ministeri de Foment en aquests anys en l'assumpte dels controladors i en la "falta de previsió" del Govern.

A més, vol que l'Executiu expliqui també la seva gestió durant els dies previs a l'aprovació del decret que regulava la jornada laboral dels controladors. Únicament IU i BNG s'han oposat clarament a aquest decret, que, no obstant això, no ha de ser votat pel congrés.

Responsabilitats

El vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegurà ahir en el marc d'una entrevista que després del caos aeri serà la Justícia la que digui "si cal pagar i, en el cas que així sigui, qui paga". Rubalcaba subratllà que als controladors no "els pot sortir de franc" el conflicte muntat a les portes del pont de la Constitució i, per tant, va dir, cal exigir responsabilitats al col·lectiu i el Govern "les exigirà".

Quant als dubtes sobre la legalitat de declarar l'estat d'alarma, Rubalcaba explicà que es va estar discutint un parell d'hores sobre l'encaix jurídic d'aquesta situació al Consell de Ministres extraordinari, al qual es va convidar al Fiscal General de l'Estat i a l'Advocat de l'Estat. "Cap no va posar pegues", va dir el vicepresident.
Si el Govern decidís ampliar la pròrroga de l'estat d'alarma, hauria de fer-ho al Consell de Ministres del 17 de desembre, a través d'una comunicació al Congrés.

La decisió sobre si s'accepta o no la pròrroga la prendria el ple de la Cambra Baixa, en la primera sessió possible, que seria la de dia 21, sempre a partir de la proposta de l'Executiu, a la qual els grups parlamentaris podrien presentar esmenes. Per part seva, la ministra de Defensa, Carme Chacón, va voler remarcar ahir que l'actuació dels militars de l'Exèrcit de l'Aire en la gestió del conflicte dels controladors ha estat "des del primer moment, impecable", tot i que, segons puntualitzà, ells "també tenien les seves vacances i ponts".

D'altra banda, el president d'AENA, Juan Ignacio Lema, assegurava ahir que la situació als aeroports de la xarxa nacional és de "absoluta normalitat". Lema indicà que la puntualitat mitjana va ser d'un 80% i que la situació a les torres de control està sent de normalitat, amb els controladors aeris incorporant-se als seus torns sense problemes.

Comencen a declarar

A partir d'avui dijous un centenar de controladors aeris començarà a declarar davant la Fiscalia de Madrid, situada a l'Audiència Provincial de Madrid, per un delicte de sedició amb motiu de l'abandonament dels seus llocs de treball divendres, al·legant la falta d'adequació de les seves condicions psicofísiques per a l'acompliment del càrrec. La citació s'emmarca en les diligències d'investigació número 322/10 incoades com a conseqüència dels fets ocorreguts als aeroports de Madrid-Barajas i Torrejón de Ardoz. La Fiscalia de Madrid adoptarà les mesures que estimi procedents amb el rigor i la proporcionalitat adequades a les conductes desplegades i al gran nombre de ciutadans perjudicats en els seus drets.

Mentrestant, l'agrupació de demandants pel tancament de l'espai aeri causat per les baixes dels controladors ha demanat al president del Govern que disposi els mitjans humans i materials necessaris per reparar els danys morals i econòmics ocasionats per aquesta crisi.

Notícies relacionades

Als aeroports de la comunitat balear "tot està tranquil"

El cap del sector aeri de Palma, el coronel Carlos de Palma, va assegurar ahir que als aeroports de la comunitat "tot està tranquil", ja que els controladors "estan treballant amb normalitat" i no s'ha produït cap tipus de conflicte. De Palma destacà que tot el procés s'està realitzant "d'acord al procediment" de manera que l'Exèrcit de l'Aire únicament "supervisa" i "garanteix" que els serveis aeris es compleixen. A més, la seva presència assegura que, en el cas que es produís algun tipus d'incident, aquest seria resolt "de la millor manera possible". En aquest sentit, també va remarcar que els mateixos controladors han afirmat que "estan tranquils en el seu treball". Així mateix, el coronel De Palma concretà que les "incidències molt petites" que van tenir lloc, es van resoldre "amb un tracte exquisit" cap als controladors i la resta del personal de l'aeroport.

"Impresentables"

El delegat del Govern a Balears, Ramon Socias, titllà ahir d'"impresentables" les declaracions que han efectuat alguns controladors aeris durant els darrers dies i destacà que no creu que "ningú pugui entendre" que aquest col·lectiu vulgui "fer-se passar per les víctimes" d'aquesta situació. En declaracions als mitjans després d'assistir a l'acte de celebració de la festivitat de la Immaculada Concepció al quarter Jaime II de Palma, Socias recomanà als controladors que surtin al carrer i demanin als afectats "qui se sent jugueta de qui", afirmà amb relació a les crítiques d'aquest col·lectiu cap al tracte rebut pel Govern.