Vaga de controladors desembre 2010

“Ens han obligat a fer feina a punta de pistola”

El portaveu del sindicat de controladors USCA a les Balears, Javier Zanón, relata com viu la situació el col·lectiu. “Molts companys estan prenent ansiolítics”, assegura

TW
55

"La Guàrdia Civil ens ha obligat a treballar a punta de pistola (...) i amb l'amenaça que ens durien al calabós". Així descrivia la jornada d'ahir el portaveu del sindicat de controladors USCA a Balears, Javier Zanón.

Les seves paraules eren corroborades, amb llàgrimes als ulls, per una companya seva, Blanca Uriarte, qui explicà que "érem a la feina i han entrat agents de la Guàrdia Civil i de l'Exèrcit de l'Aire. Ens trobam en un estat d'ansietat que no ens permet treballar". Així mateix, assegurà que ella és de les que encara es troba anímicament "millor".

Dels 150 controladors, gairebé 120 anaren ahir fins a la torre de control per donar suport als seus companys. Uriarte indicà que "ens hem trobat entre l'espasa i la paret, i ja des del 5 de febrer intentàvem negociar". La portaveu dels controladors demanà "disculpes als passatgers per la barbaritat" que ha passat i asseverà que "mai no hauríem deixat de treballar voluntàriament, ens hi han obligat". Mentrestant, Zanón precisà que "molts controladors estan prenent ansiolítics. I és que nosaltres, a més a més, si no estam en condicions de treballar, podem ser multats amb 200.000 € o anar a la presó". Afirmà que si "algú diu que no està en condicions per treballar, és perquè no hi està realment".

Una provocació

Els controladors veuen una "provocació" el fet d'aprovar un decret sobre les seves condicions laborals, atès que asseguren que ells ja havien avisat amb temps el Govern central "que estàvem al límit de les 1.670 hores anuals", i consideren que s'ha intentat desviar l'atenció sobre la retirada dels 426 euros a les persones sense prestació d'atur. Els controladors donen la culpa de la situació al ministre de Foment, José Blanco.

Per part seva, el secretari de comunicació d'USCA, César Cabo, comentà que "entenem el perjudici causat als passatgers i companyies aèries, però s'ha de valorar la virulència de la provocació feta des d'AENA".

Els controladors aeris assenyalen que han fet "tot el possible per no arribar a aquesta situació", si bé des de fa onze mesos han començat a veure que, a part d'incrementar el seu nivell de pressió a la feina, també se'ls criminalitza des de l'opinió pública. Francesc F., controlador de Son Sant Joan, subratllà que "som gent normal i el que ha passat és que, de controlar 26 avions, hem passat a controlar-ne 40". Així mateix, afirmà que en el darrer mes "he treballat 28 de 31 dies". Per ell, el més important és que "tots els qui estan a terra són vius" i afegí que "un angle mal donat són 400 persones que no van enlloc". Francesc, que ha estat pare fa poc, comentà que no podrà gaudir del seu permís de paternitat perquè, "a part de les 1.670 hores, n'hem de fer 80 d'extra de manera obligatòria i hauré de tornar les hores que em corresponen del permís".

Notícies relacionades

Un altre company, Javier T., comentà que "mai no saps si tindràs vacances o no, o si te les poden canviar a l'últim moment. I no tenim permisos per a res". Tots dos asseguraren que ja fa molt de temps que el Govern central sabia que tots els controladors havien sobrepassat les hores de feina establertes i malgrat això "no hi han fet res i han tret un decret abans del pont".

Les penes dels controladors poden arribar als 15 anys

Jutges, magistrats i experts en dret penal discrepen dels delictes que podrien imputar-se als controladors i destaquen que en el més greu dels casos podrien ser castigats amb fins a 15 anys de presó, si els tribunals considerassin que han comès delicte de sedició.

El delicte de sedició, recollit a l'article 91 del Codi Penal Militar, afecta l'actuació "dels militars que, mitjançant concert exprés o tàcit, en nombre de quatre o més, o que, sense arribar a aquest nombre, constitueixin almenys la meitat d'una força, dotació o tripulació, refusassin obeir les ordres legítimes rebudes".

El tipus penal especifica que els que incomplissin els "deures del servei", amenaçassin, ofenguessin o ultratjassin un superior seran castigats amb la pena d'1 a 10 anys de presó "quan es tracti dels mers executors" i amb la de 2 a 15 quan es tracti "dels promotors, del capitost que es posi al capdavant de la sedició i, en tots els casos, si es tracta d'oficials o de sotsoficials."

Desobediència

El delicte de desobediència militar, està recollit a l'article 102 del Codi Penal Militar i estableix que "el militar que es negàs a obeir o no complís les ordres legítimes dels seus superiors relatives al servei que li correspon serà castigat amb pena de tres mesos i d'un dia a dos anys de presó".

El portaveu de l'Associació Francisco de Vitòria, Marcelino Sexmero, assenyalà que els controladors aeris ja haurien comès un delicte de sedició, perquè han provocat "un abandonament total i tumultuari del servei". Tanmateix, el portaveu de Jutges per a la Democràcia (JpD), Miguel Àngel Gimeno, va suggerir que seria més adequat aplicar el Codi Penal ordinari a la situació creada pels controladors.