"N'hi ha hagut molt poca informació i no era oficial. Fa onze hores que som aquí i, com que el nostre vol és xàrter, no sabem si sortirà", explicava Nadal després d'onze hores d'espera. A més a més, hi afegí que "aquest aeroport no està preparat per esperar-hi gaire hores: és incomodíssim i ningú no ens ha ofert res per menjar durant la llarga estona que hem passat aquí". El seu viatge de cinc dies en terres turques era un paquet de vol més hotel i "no sabem si ho perdrem o no encara; la nostra agència de viatge de Manacor ens ho està mirant".
Chelo Murillo tenia previst marxar amb la família, en un vol d'Air Berlín a Màlaga, per passar uns dies a Granada, on tenen parents. "Els nins ja s'havien fet a la idea de veure la neu i estaven molt emocionats, però hem optat perquè ens tornin els doblers i passarem el pont a ca nostra". Aquests veïns de Son Servera esperaven ahir, amb les maletes fetes, perquè els anassin a cercar per tornar-se'n al poble. El seu avió s'havia d'enlairar divendres a les sis de l'horabaixa, però ja no sortí i "esperant, esperant, ja eren la una de la matinada i encara érem aquí, amb els nins, i la millor opció ha estat partir cap a casa".
A Joan Capellà i a Luis García, sortir un dia més tard del que tenien previst els suposarà uns 90 euros extra perhom, és a dir, la nit d'hotel que perden i l'entrada a Port Aventura que també tenien comprada. Divendres, en veure per televisió el que succeïa, decidiren anar a l'aeroport per canviar els bitllets i marxar avui dematí. Aquests dos joves s'ho prengueren amb tranquil·litat, tot i que ells, com la majoria dels passatgers, decidiren posar una reclamació a AENA, si bé molts estaven convençuts que no serviria de gaire. Segurament, passarà molt de temps perquè tinguin una resposta o per rebre alguna compensació.
Ahir, l'aeroport oferia un aspecte poc habitual. La planta de sortides era plena de viatgers que esperaven amb resignació per ser informats sobre la millor opció per intentar recuperar el bitllet o el paquet de vacances que havien contractat amb un touroperador. La planta d'arribades, en canvi, era un desert.
Vanessa Horcas, de Travelpan, explicà que "atenem telefonades de tot l'Estat a través d'un mòvil d'emergències les 24 hores i el que feim és cercar un hotel als passatgers. De moment, ens n'hem fet càrrec nosaltres, però després ja veurem qui ho haurà de pagar". A continuació, assegurà que "nosaltres també hem estat enganats, perquè ens deien una hora en què es reobriria l'espai aeri i després ens tornaven a dir una altra cosa".
La jornada d'indignació de divendres horabaixa, quan es va tancar l'espai aeri, es va transformar l'endemà en resignació dels passatgers, els quals ja arribaven informats des de casa del que passava.
Molts dels afectats pels caos cercaren una sortida per mar
Ahir, de bon dematí, amb l'espai aeri de les Balears encara tancat, eren molts els afectats pel col·lapse que dirigiren la mirada cap al port, l'única alternativa per poder entrar a les Balears i sortir-ne. D'aquesta manera, la majoria de les companyies que operen a l'Arxipèlag oferia encara places disponibles per a algunes connexions.
En aquest context, Transmediterránea informà que operava amb les connexions habituals entre la Península i les Balears, adaptant-les a les necessitats dels passatgers que, de cada vegada més, es presentaven al moll per tal de cercar una alternativa a l'avió.
Per la seva banda, Baleària encara disposava al migdia de gairebé 2.300 places lliures en els diferents trajectes de les Illes cap a la Península. Ambdues navilieres asseguren que hi ha possibilitat de reforçar aquestes connexions en el cas que la situació s'allargàs i calgués atendre una demanda més elevada. En aquest sentit, mantenen un contacte constant amb les autoritats pertinents a l'espera de novetats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.