Vaga de controladors desembre 2010

Col·lapse als aeroports: ZP crida els militars

Els controladors no acudiren ahir horabaixa al lloc de feina en senyal de protesta per les mesures del Govern. Aquest fet obligà a tancar l'espai aeri L'Executiu central donà un ultimàtum al col·lectiu i a mitjanit cedí el control al Ministeri de Defensa.

TW
53

Els aeroports de la xarxa d'AENA visqueren ahir una jornada negra. Amb el pont de la Constitució a punt de començar, els controladors aeris decidiren fer una vaga salvatge. Tots els que havien de començar el torn a les cinc de l'horabaixa, anaren abandonant el lloc de feina simultàniament per "una indisposició" i la situació obligà a tancar l'espai aeri de tot l'Estat, llevat d'Andalusia.

El motiu de l'absència del col·lectiu es deu a la decisió del Govern d'aclarir la norma que regula la jornada laboral d'aquests professionals. L'Executiu ratificà que han de fer un màxim de 1.670 hores a l'any en les quals no figuren les corresponents a les activitats laborals de caràcter no aeronàutic. Aquestes inclouen els permisos sindicals, les imaginàries i les llicències i absències per incapacitat laboral, com també les reduccions de jornada.

El Govern els llançà un primer avís i els cridà a la responsabilitat, però davant la decisió del col·lectiu de no reincoporar-se al lloc de feina del torn de nit, que començava a les 22.00 hores, José Luis Rodríguez Zapatero signà, poc abans de les 23.00 hores, l'ordre que permet als militars prendre el control de l'espai aeri espanyol. Així ho anuncià el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Què vol dir?

Amb l'assumpció per part de Defensa de la navegació d'aeronaus en l'àmbit civil, tal com preveu la Llei de la seguretat aèria, l'activitat dels controladors queda sota l'organització, planificació, supervisió i control del departament que dirigeix la ministra Carme Chacón. El comandament recau des d'anit en el cap de l'Estat Major de l'Aire, José Jiménez Ruiz. A les Balears, tot i que al puig Major sí que hi ha controladors militars, no estan preparats per desenvolupar aquesta tasca.

A l'hora de tancar aquesta edició, ja s'iniciaven vols arreu perquè alguns professionals havien tornat a la feina, sobretot al Prat, mentre que a Barajas s'hi resistien. A les Illes, cinc controladors dels 16 que treballen a Son Sant Joan ja havien decidit reincorporar-se, amb la qual cosa hi havia les condicions per començar a normalitzar la situació.

Notícies relacionades

La jugada dels controladors afectà 330.000 passatgers en tot l'Estat i més de 2.000 vols. A les Illes, foren més de 20.000 els viatgers perjudicats. De fet, els aeroports de l'Arxipèlag registraren 118 cancel·lacions, de les quals 76 corresponien a sortides.

L'horabaixa i el vespre varen ser llargs per a molts i, a mesura que passaven les hores, la indignació contra els controladors anava en augment. Polítics d'un i altre color, associacions de consumidors i empresaris posaren el crit al cel contra una decisió "indignant". Fins i tot la Fiscalia de Madrid obrí diligències penals per un possible delicte en el trànsit aeri, en la variant de sedició, penat amb un màxim de vuit anys de presó. AENA, mentrestant, advertia que paralitzar la circulació aèria d'un país es pot sancionar amb acomiadament disciplinari i constitueix un delicte, segons l'article 409 del Codi Penal.

Crida a la responsabilitat

En aquest context de màxima tensió, els controladors negaren una i altra vegada que fessin cap vaga encoberta. El portaveu d'USCA, el sindicat que acull el 97% d'aquests professionals a l'Estat, Daniel Zamit, va fer una crida a la "responsabilitat" perquè tornassin als llocs de feina. Tanmateix, inisití que s'havia arribat a aquesta situació d'abandonament massiu per la decisió del Govern "de tornar a tòrcer la llei" en contra d'ells.

Durant tot l'horabaixa, el col·lectriu que provocà el gran caos a l'Estat estava tancat en un hotel de Madrid per fer seguiment de la situació. El Govern decidí enviar-hi la Guàrdia Civil per informar-los que Defensa havia pres el control del seu treball. Tanmateix, ells insistien que els militars "no estaven habilitats".

Gabinets de crisi

Tots els col·lectius i institucions afectats d'una manera o de l'altre pel tancament de l'espai aeri constituïren ahir gabinets de crisi que s'allargaren fins a la matinada. El Govern central i els autònomics, Renfe, aerolínies, companyies de transport terrestre i navilieres estaven pendents dels aeroports de l'Estat.