El motiu de l'absència del col·lectiu es deu a la decisió del Govern d'aclarir la norma que regula la jornada laboral d'aquests professionals. L'Executiu ratificà que han de fer un màxim de 1.670 hores a l'any en les quals no figuren les corresponents a les activitats laborals de caràcter no aeronàutic. Aquestes inclouen els permisos sindicals, les imaginàries i les llicències i absències per incapacitat laboral, com també les reduccions de jornada.
El Govern els llançà un primer avís i els cridà a la responsabilitat, però davant la decisió del col·lectiu de no reincoporar-se al lloc de feina del torn de nit, que començava a les 22.00 hores, José Luis Rodríguez Zapatero signà, poc abans de les 23.00 hores, l'ordre que permet als militars prendre el control de l'espai aeri espanyol. Així ho anuncià el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba.
Què vol dir?
Amb l'assumpció per part de Defensa de la navegació d'aeronaus en l'àmbit civil, tal com preveu la Llei de la seguretat aèria, l'activitat dels controladors queda sota l'organització, planificació, supervisió i control del departament que dirigeix la ministra Carme Chacón. El comandament recau des d'anit en el cap de l'Estat Major de l'Aire, José Jiménez Ruiz. A les Balears, tot i que al puig Major sí que hi ha controladors militars, no estan preparats per desenvolupar aquesta tasca.
A l'hora de tancar aquesta edició, ja s'iniciaven vols arreu perquè alguns professionals havien tornat a la feina, sobretot al Prat, mentre que a Barajas s'hi resistien. A les Illes, cinc controladors dels 16 que treballen a Son Sant Joan ja havien decidit reincorporar-se, amb la qual cosa hi havia les condicions per començar a normalitzar la situació.
La jugada dels controladors afectà 330.000 passatgers en tot l'Estat i més de 2.000 vols. A les Illes, foren més de 20.000 els viatgers perjudicats. De fet, els aeroports de l'Arxipèlag registraren 118 cancel·lacions, de les quals 76 corresponien a sortides.
L'horabaixa i el vespre varen ser llargs per a molts i, a mesura que passaven les hores, la indignació contra els controladors anava en augment. Polítics d'un i altre color, associacions de consumidors i empresaris posaren el crit al cel contra una decisió "indignant". Fins i tot la Fiscalia de Madrid obrí diligències penals per un possible delicte en el trànsit aeri, en la variant de sedició, penat amb un màxim de vuit anys de presó. AENA, mentrestant, advertia que paralitzar la circulació aèria d'un país es pot sancionar amb acomiadament disciplinari i constitueix un delicte, segons l'article 409 del Codi Penal.
Crida a la responsabilitat
En aquest context de màxima tensió, els controladors negaren una i altra vegada que fessin cap vaga encoberta. El portaveu d'USCA, el sindicat que acull el 97% d'aquests professionals a l'Estat, Daniel Zamit, va fer una crida a la "responsabilitat" perquè tornassin als llocs de feina. Tanmateix, inisití que s'havia arribat a aquesta situació d'abandonament massiu per la decisió del Govern "de tornar a tòrcer la llei" en contra d'ells.
Durant tot l'horabaixa, el col·lectriu que provocà el gran caos a l'Estat estava tancat en un hotel de Madrid per fer seguiment de la situació. El Govern decidí enviar-hi la Guàrdia Civil per informar-los que Defensa havia pres el control del seu treball. Tanmateix, ells insistien que els militars "no estaven habilitats".
Gabinets de crisi
Tots els col·lectius i institucions afectats d'una manera o de l'altre pel tancament de l'espai aeri constituïren ahir gabinets de crisi que s'allargaren fins a la matinada. El Govern central i els autònomics, Renfe, aerolínies, companyies de transport terrestre i navilieres estaven pendents dels aeroports de l'Estat.
53 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Els petits-burgesos franquistes estan indignats amb els controladors, amb els conductors d'autobusos, els treballadors ferroviaris, amb el negres, amb els exclosos socials, amb les persones aturades, els sudaques, els xuetes, etc... perquè el govern ha provocat un conflicte que els ha deixat sense viatjar un cap de setmana, mitjançant mesures il·legals que van contra la legislació laboral, com és el cop d'estat que significà el robatori de patrimoni públic (aeroports, loteria) i un tejerazo similar al 23 F contra els drets de tots els treballadors. Perquè el que fan ara contra els controladors demà ho faran contra la resta de treballadors i contra les llibertats dels pobles.
Això de tractar de xots de cordeta a tota la gent que heu maltractat ja és la gota que fa vessar el tassó. Heu desgraciat la vida a motes persones amb AQUESTA VAGA SALVATGE I INSOLIDÀRIA, ara només faltava haver de sentir-vos pegar potadetes. Clar, no vos havieu plantejat que tothom es podria posar en contra vostra i per això ens tractau de ximples
Em sembla patètic i menyspreable veure a la població criminalitzant a un col.lectiu que ha estat castigat per lleis anticonstitucionals aplicades per un govern pseudosocialista que vol descarregar el pes del seu fracàs i justificar la venda del patrimoni públic als seus amics. El Decret Llei aprovat el divendres els obliga a recuperar els dies que han estat de baixa. Vos imaginau estar 3 mesos de baixa per malaltia i que el mes de desembre et diguin que heu de recuperar-los? Allò que s'ha pactat contractualment s'ha de respectar perquè la llei així ho exigeix i els controladors, cobrin molt o poc són treballadors que arribaren a un acords que el govern nazional no respecta. Tots aquests que protesten perquè els controladors cobren molt, no protesten ni pels ajuts als bancs fets amb doblers públic ni pel robatori que ens fa el govern pseudo-socialista de les empreses públiques
http://www.vilaweb.cat/editorial/3820581/pot-posar-civil-sota-jurisdiccio-militar-sense-posar-perill-democracia.html
Rafa, en quin idioma enreones tu? Fan mal a la vista unes expressions tan simiesques. Jo jo necessit medicació de res, només imaginar-me el que he escrit abans em sento revifat...
El titular és patètic. Només vos falta afegir els noms del militars que ha critat Zapatero: Queipo de Llano, Mola... i qualque de més jove: Armada, Milans del Bosch... Quina pena de diari: cercant les vísceres, com les revistes del cor. Encara que allò més preocupant es que la gent vos cregui i ni se molesti en questionar-vos. País d'ovelles...
requeriments, efectivamente en España se exige un titulo universitario, pero esto no ocurre en muchos paises europeos. Tengo un amigo trabajando en Holanda (con C1 de ingles). DE hecho, mediante el Real Decreto 1516/2009 se regula la licencia comunitaria de controlador de tránsito aéreo, que suprime el requerimiento de titulo universitario, por resultar incompatible con la normativa comunitaria. Hay que documentarse. Y tener una mentalidad mas global, no tan localista http://www.derecho.com/l/boe/real-decreto-1516-2009-regula-licencia-comunitaria-controlador-transito-aereo/pdf.html
¿biel, que te pasa campeon? tienes algun problema? ¿No te han dado la medicacion en el psiquiatrico?
A foner Mallorquí. Es veu que no tens memòria i no recordes quan com varen anar agafant tant de poder aquesta gentusa mafiosa que són els controladors que fins i tot volen cobrar les hores de descans per si d'escàs s'han estressat, temps en què sé del cert que no es priven de jugar amb la play, amb la vídeoconsola, etc .
Hauríem de veure què entén en "rafa" per "hace poco", o si és un indocumentat i prou, igual en això com en altres temes. http://www.elmundo.es/sudinero/noticias/act-137-17.html