TW
1

El rei va mantenir ahir dematí al palau de La Zarzuela un encontre amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, en el qual s'analitzà "l'actual moment econòmic i financer espanyol i internacional", caracteritzat per la persecució dels mercats a diversos països europeus, inclosa Espanya. La Casa del Rei no precisà si la reunió havia estat a petició de Joan Carles o de la ministra, però sí que n'explicà que la decisió de fer-la pública era del cap de l'Estat, segons informà un portaveu de La Zarzuela.

No és "excepcional" que els ministres parlin amb el rei quan consideren que l'han d'informar de qüestions de gran abast. El que és menys habitual és que Joan Carles decideixi informar de l'existència d'aquesta audiència, assenyalà el portaveu. D'aquesta manera, amb la trobada d'ahir, el monarca va ser "informat de primera mà" per Salgado de la conjuntura econòmica i financera d'Espanya. Encara que la Casa del Rei no concretà el contingut de l'encontre, és previsible que Salgado informàs també sa majestat de la reunió de la setmana passada amb els ministres d'Economia de la UE i de la videoconferència de diumenge amb els seus col·legues, en la qual es va decidir el rescat d'Irlanda.

Càstig

Mentrestant, el nerviosisme dels mercats persisteix tot i la dràstica retallada de la despesa pública anunciada per Irlanda, cosa que ha elevat la prima de risc del deute espanyol fins a un nou rècord des de la creació de l'euro. Això tornà a arrossegar la borsa, que tancà amb una caiguda del 0,21%. La rendibilitat dels bons espanyols s'apropà al 5,2%, un nivell desconegut des de juliol de 2003.

Tanmateix, la frase més repetida durant la jornada tornà a ser: "Espanya no és Irlanda". Amb diferents matisos, la digueren des del president de la patronal bancària AEB, Miguel Martín, fins a dos dels candidats a presidir la CEOE: Joan Rosell i Jesús Banegas. Això no obstant, també s'insistí en la necessitat de posar en marxa les reformes pendents per calmar els mercats.