Son Sant Joan durant la vaga de 2002. Avui es negocien els serveis minins d'EMT. | Arxiu

TW
0

La reunió d'ahir entre representants del Ministeri de Foment i de CCOO i UGT per negociar els serveis mínims de transport de la vaga general del pròxim 29 de setembre acabà sense acord. Amb tot, Ministeri i sindicats van coincidir a assenyalar la voluntat i el marge d'acord que presenten ambdues parts i a indicar la intermodalitat entre diferents medis de transport i la circulació de trens de llarga distància com a principals punts de desavinça.
Això no obstant, les parts reprendran la negociació avui a primera hora, segons van indicar en acabar la trobada el secretari general de Transports, José Luis Cachafeiro, i els responsables de les Federacions de Transports de CCOO i UGT, Raúl Olmos i Eduardo Hernández, respectivament.

A la reunió, Foment i els sindicats van cercar un punt en comú entre les propostes de serveis essencials realitzades per ambdues parts. CCOO i UGT van presentar dilluns uns mínims que no inclouen vols internacionals ni la circulació de trens, llevat d'alguns de Rodalies. En canvi, el departament que dirigeix José Blanco va informar que el seu plantejament de serveis essencials inclou el 25% dels vols previstos, tant nacionals com internacionals, el 20% dels trens de llarga distància, inclosos els AVE, i entre el 25% i el 35% del servei de Rodalies.

L'objectiu de Foment és garantir un servei mínim de transport que permeti compatibilitzar el dret a la vaga amb el dret a la mobilitat dels ciutadans. Per part seva, els sindicats cerquen garantir aquests dos drets amb una oferta de serveis mínims global i intermodal, que tingui en compte el conjunt dels mitjans de transport i eviti duplicitats entre ells. Tanmateix, el Ministeri de Foment rebutja els serveis mínims proposats pels sindicats i reclama més vols i trens el pròxim 29 de setembre. Així, si els representants sindicals advoquen perquè no es realitzi ni un sol vol internacional, el Govern reclama que es compleixin almenys el 25% de les connexions. Foment ha elaborat la seva proposta a partir de l'ordre que es va dictar per a la vaga general de juny de 2002, quan ocupava la cartera Francisco Àlvarez-Cascos, que va ser avalada pels tribunals, però adaptada a l'actual "escenari de transport" d'Espanya.

Petició

Des de les Balears, la Cambra de Comerç de Mallorca assenyalà que el dret a vaga no pot implicar una "paràlisi" del transport aeri i marítim, amb el consegüent "aïllament" dels territoris insulars. La Cambra demana als sindicats que presentin propostes de serveis mínims "equilibrades" entre el dret dels treballadors a mostrar el seu "desacord" amb la reforma laboral i el "dret dels usuaris del transport" a no quedar aïllats en els seus desplaçaments d'entrada i sortida de Mallorca, ja sigui en vols estatals o internacionals.

Notícies relacionades

Socias es reuneix amb hotelers, patronal i Foment de Turisme

El delegat del Govern a les Balears, Ramon Socias, es reuní ahir dematí amb representants de la Federació Hotelera de Mallorca, CAEB i Foment de Turisme, que li exposaren la seva preocupació "davant els possibles efectes" de la vaga general del proper 29 de setembre. En aquest sentit, el delegat del Govern expressà, que "sempre respectant el dret a vaga", es garantiran els serveis mínims i el dret a treballar i a la lliure circulació de les persones. Socias entén que "estam en uns moments difícils per a la nostra economia" i que "segons quines imatges poden donar un missatge molt negatiu amb vista al futur".