La consellera de Turisme i Treball, Joana Barceló. | T. AYUGA

TW
0

La polèmica reducció de 100 a 30 dies del termini per rebutjar una oferta de feina no afecta les Balears. Almanco així ho troba la consellera de Turisme i Treball del Govern, Joana Barceló, que assegurà ahir que cap dels desocupats inscrits a les oficines del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) no ha refusat mai cap curs formatiu. Hi afegí que no s'ha registrat cap rebuig, a les dependències del SOIB, durant els dos darrers anys.
Barceló entrava així en el debat que sacseja les relacions entre l'Executiu central i els sindicats. De fet, el Senat va aprovar ahir mateix la reforma laboral, que inclou aquesta reducció del "període de gràcia" de què disposen els qui han quedat fora treball per rebutjar cursos sense ser penalitzats.

Curs igual a oportunitat

D'altra banda, Barceló donà a conèixer l'ampliació de les subvencions destinades a fomentar la contractació d'aturats en les corporacions locals. Barceló assegurà que les persones sense ocupació tenen "molt clar" que una oferta d'aprenentatge "significa una oportunitat de feina", per la qual cosa la Conselleria hauria fet un "esforç" perquè la formació que ofereix sigui certificada" i vagi lligada als sectors que demanen ocupació.

En aquest sentit, la responsable assenyalà que, també a causa dels efectes de la crisi, aquests darrers anys s'ha observat una demanda "increïble" de formació a les oficines del SOIB. Segons destacà el director d'aquest programa, Marcel·lí Fernández, han passat de constituir un registre de les persones de l'Arxipèlag en situació d'atur a convertir-se en un òrgan de mediació al mercat laboral.

En aquesta mateixa línia, la titular de Treball subratllà l'"esforç molt gran" que l'organisme desplega en aquest àmbit. A parer seu, els serveis d'ocupació "no tenien res a veure" amb les prestacions actuals del SOIB. Així, Fernández assegurà que aquest ens s'ha erigit "en una vertadera eina de coneixement del que són les demandes empresarials". A partir d'aquest coneixement, "es poden redissenyar els sectors prioritaris en els quals hem de formar la gent", continuà. Quant a l'eficàcia del servei, Fernández afirmà que el 12% dels apuntats a les oficines de Menorca ja han trobat un lloc de feina, si bé el percentatge a Mallorca baixa al 6 o al 7%.