TW
0

Els presidents de Caja del Mediterráneo, Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantabria han signat avui el contracte d'integració amb què crearan el cinquè grup financer del país, amb un volum d'actius superior a 135.000 milions i una ajuda pública de 1.493 milions. En un comunicat remès per les entitats signants, els representants de les quatre caixes recullen la seva satisfacció per participar en un projecte que crearà el tercer grup espanyol de caixes, per darrere de l'aliança entre Caja Madrid, Bancaja i unes altres cinc entitats de menor mida, i de la fusió entre La Caixa i Caixa Girona. L'aliança, que es forjarà amb la creació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP), rebrà una ajuda ja aprovada del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) de 1.493 milions i permetrà a les caixes compartir la seva solvència.

De fet, amb dades a tancament de 2009, el nou grup té una proporció de Tier 1 -recursos de major qualitat- del 9,3 per cent, que es reduiria fins i tot el 7,8% a tancament de 2011, segons l'escenari hipotètic més advers de les proves de solvència publicades recentment. El president de la CAM, Modest Cresp; el de Cajastur, Manuel Menéndez; el de Caja Extremadura, Víctor Bravo; i el de Caja Cantabria, Enrique Ambrosio, han signat avui el contracte del SIP. Aquest acord arriba un dia després que el consell d'administració de la CAM acordàs aprovar la seva participació en la "fusió" denominada "freda" al costat de les altres tres caixes i després que l'entitat alacantina incorporàs alguns "aclariments".

El final d'aquestes, segons ha explicat la CAM era permetre que el nou grup sigui gestionat conforme a pràctiques de bon govern i amb l'aspiració de ser un líder al sector. Amb tot, fonts pròximes a l'entitat han informat Efe que les aportacions feien al·lusió a les delegacions de poder del futur conseller delegat del nou grup, càrrec que podria recaure en el president de Cajastur, Manuel Menéndez. Aquest aspecte era el principal motiu de reticències perquè la caixa alacantina donàs el vistiplau final al projecte, tal com va reconèixer a mitjan juliol, quan va acceptar el contracte del SIP amb l'excepció de delegar les facultats en el conseller delegat del grup.

Segons el protocol aprovat pel Banc d'Espanya el passat 29 de juny, el president de Cajastur ocuparia aquest càrrec per un període de sis anys, prorrogable automàticament per uns altres sis si no hi havia un acord entre els membres del consell d'administració. A més, el conseller delegat tindria les facultats de nomenar els dos directors generals i determinar les funcions que han de desenvolupar; un poder que bona part dels consellers de l'entitat alacantina, que presideix Modest Cresp, van rebutjar en la reunió del passat 15 de juliol. Un dia després, el Banc d'Espanya va instar l'entitat alacantina i Cajastur a resoldre les seves diferències, la qual cosa al sector es va interpretar com una clara advertència a la CAM.

Des de principis d'any, la caixa alacantina insistia que estava preparada per seguir el seu camí en solitari, encara que admetia que també estava oberta a estudiar qualsevol fusió amb altres caixes sempre que lideràs l'operació. Amb l'aliança avui subscrita, les quatre caixes mantenen la seva personalitat jurídica, la seva implantació regional, així com els seus òrgans de govern i obra social independents. Si bé posen en comú en el nou grup, al qual aporten tots els beneficis i recursos propis, les polítiques de riscs, tresoreria, qualificació creditícia, control intern i requeriments regulatoris.