Oficina central de la Banca March, a les Avingudes de Palma. | G. ALOMAR

TW
0

Després de dies d'especulacions, ahir horabaixa el Comitè de supervisors bancaris europeus (CEBS) va resoldre la incògnita. Tots els bancs espanyols han aprovat els requisits mínims de resistència exigits per fer front a una situació de crisi extrema de l'economia, ja que superen la proporció de solvència del 6%. Ara bé, en aquest "examen" ha destacat molt per sobre de la resta la Banca March, que triplica àmpliament la taxa esmentada.
En total es varen sotmetre a les proves de resistència un total de 91 bancs i caixes de la UE, 27 dels quals són espanyols, amb l'objectiu d'avaluar el comportament de les diferents entitats el 2010 i el 2011 davant d'una hipotètica situació adversa o molt adversa de l'economia.

Per demostrar la solvència i la fortalesa del seu capital, les entitats han d'exhibir una ràtio Tier 1 (que engloba el nivell de capital, més reserves i més preferents) superior al 6% en un escenari molt advers, en què el deteriorament del PIB, de l'ocupació i de les borses s'uneix a una gran crisi del deute com la viscuda a Grècia.
Banca March és el més solvent dels 8 bancs espanyols analitzats, ja que acabaria el 2011 amb una proporció de solvència o Tier 1 del 19% en una situació molt crítica. La March és seguida molt de lluny pel major grup financer espanyol, el Santander, amb el 10% al tancament del 2011 en aquest escenari extrem, mentre que el segon grup espanyol quant a abast, el BBVA, quedaria amb el 9,3%.

El Banc Sabadell tindria un 7,2% de solvència en una situació extrema de l'economia, mentre que a continuació figurarien el Banc Popular amb un 7%, Bankinter amb el 6,8%, Banco Guipuscoano amb el 6,1% i Banco Pastor amb el 6%. El banc gallec es converteix així en l'únic que quedaria en una situació més precària.

Caixes suspeses

Els quatre grups de caixes espanyoles que suspenen són les catalanes Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa; Caixa Duero i Caixa Espanya; Banca Cívica (Caixa Navarra, Cajacanarias i Caixa Burgos) i Unimm (Sabadell, Tarrasa i Manlleu). A aquestes cal sumar la cordovesa CajaSur, que ha estat intervinguda i venuda al BBK. Aquestes entitats, més els dos bancs europeus suspesos -el banc alemany de crèdit hipotecari Hypo Real Estate (HRE) i el Banc Agrícola Grec (ATEbank)-, necessiten 3.500 milions d'euros de capital addicional Tier 1, 2.043 dels quals corresponen a les caixes espanyoles.

La Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el CEBS van demanar a aquestes entitats "que facin les passes necessàries per reforçar les seves posicions de capital a través del sector privat i recorrent, si s'ha de fer, a les facilitats creades pels governs dels estats membres, respectant les regles de la UE sobre ajuts públics". "Els resultats dels tests confirmen la resistència global del sistema bancari de la Unió Europea a impactes macroeconòmics i financers negatius i són una important passa endavant per restaurar la confiança en els mercats", afirmaren els tres òrgans en un comunicat conjunt. Els bancs de la resta de grans països de la Unió Europea, com ara el Regne Unit, França i Itàlia, varen passar l'examen sense dificultats.