Imatge d'arxiu de Joan Mesquida, fins ara secretari d'Estat de Turisme.

TW
0

El Govern de Rodríguez Zapatero ha rebaixat de categoria dins l'organigrama governamental la Secretaria d'Estat de Turisme, al capdavant de la qual estava el mallorquí Joan Mesquida. A partir d'ara, es converteix en la Secretaria General de Turisme i Comerç Interior, també amb Mesquida com a principal responsable, després que aquest hagi acceptat el canvi de rang.

Així ho aprovà ahir el Consell de Ministres en una decisió que, segons assegurà la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, no obeeix "en absolut" a una minva del compromís amb el sector, sinó que respon als plans d'ajust per reduir el dèficit. De fet, a més de la de Turisme, s'han suprimit dues secretaries d'Estat més, dues secretaries generals i tres direccions generals, cosa que suposarà un estalvi de gairebé 2 milions d'euros.
"Això no significa en absolut que no continuem treballant amb el turisme", recalcà De la Vega, per assegurar que amb la nova Secretària General de Turisme i Comerç Interior les competències del sector "en surten reforçades".

En qualsevol cas, de moment no ha transcendit si el pressupost que fins ara manejava Mesquida se'n veurà afectat o en quina mesura. El que sí que ha transcendit, però, és la sorpresa i la indignació que ha causat la decisió, la que previsiblement ha pres el ministre de Comerç, Indústria i Turisme, Miguel Sebastián, entre el sector turístic i l'oposició.

Crítiques del sector

Des de l'empresariat hoteler, el president d'Exceltur i copresident de Sol Meliá, Sebastià Escarrer, qualificà la iniciativa d'"equivocació històrica sense precedents". En aquest sentit, recordà que fa 15 anys que des d'Exceltur critiquen la inexistència d'un Ministeri de Turisme i que, "pel cap baix", n'hi hauria d'haver una secretaria d'Estat. Així, manifestà que els havia costat "molt aconseguir" aquest departament i lamentà que, una vegada constituït, l'hagin tret "d'una manera tan prematura". Aquesta determinació s'ha pres en "el pitjor moment possible", perquè el sector està en plena temporada turística, criticà Escarrer.

Tampoc la Cambra de Comerç de Mallorca no va veure amb bons ulls aquesta mesura del Govern central, que suposarà "un perjudici per a un dels motors econòmics de l'Estat i que tant pot ajudar a una prompta recuperació econòmica". De fet, el Consell Superior de Cambres demanà que aquesta reestructuració comporti una implicació més elevada del Ministeri de Sebastián en el sector turístic. També l'acabada d'elegir presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca, Marilén Pol, es manifestà en aquesta línia. Sorpresa per la decisió, assenyalà que si implica que Miguel Sebastián assumeixi directament les competències de Turisme, seria "molt millor". Tanmateix, Pol indicà que sol·licitaran un altre Consell de Ministres monogràfic sobre aquesta qüestió "perquè, un any després, es torni a analitzar la primera indústria de l'Estat".

Polítics de les Balears

Com era d'esperar, les reaccions del sector polític illenc no es feren esperar. El president del Govern balear, Francesc Antich, però, demanà tranquil·litat i assenyalà que "no és una mala notícia, perquè el missatge que ens han enviat des de Madrid és que s'ha produït per una reestructuració i no hi haurà retallades en matèria de turisme". En el mateix sentit es pronuncià la portaveu i consellera del ram, Joana Barceló, que confià que la supressió de la Secretaria d'Estat de Turisme "no tregui intensitat al compromís" de l'Executiu central en aquest àmbit.

Tanmateix, els seus socis del Bloc i els partits de l'oposició es mostraren més crítics amb el gabinet de Zapatero. Des d'UM, criticaren "durament" la decisió adoptada, perquè consideren "injust" el tracte que "històricament" ha donat l'Administració de l'Estat a la indústria del turisme. Per part seva, el president del PP, José Ramón Bauzá, qualificà la "rebaixa" de la Secretaria de Turisme de "passa de retrocés" en la dinàmica productiva de les Balears. "És molt lamentable i molt trist que es faci una passa enrere en aquesta línia", manifestà Bauzá, que criticà que es retalli en una matèria "prioritària" per a les Illes. "El que es redueix amb aquesta mesura és la riquesa de les Balears", sentencià el popular. Biel Barceló, portaveu del Bloc, recordà que el sector turístic "ho passa malament", per la qual cosa "és una mala notícia que aquesta àrea de l'economia no tingui un referent polític".

Mesquida, sorprès

Però no tan sols els hotelers i els polítics es declararen sorpresos per la supressió de la Secretaria d'Estat esmentada. Hores abans del Consell de Ministres, l'encara secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, es mostrà una mica afectat per la decisió que reconverteix el seu càrrec en Secretaria General, com en la passada legislatura. "Ha estat una sorpresa per a mi, però he decidit continuar al capdavant de la Secretaria General de Turisme, perquè cal seguir la línia de treball iniciada i perquè així m'ho ha demanat la vicepresidenta De la Vega".
Sense entrar en valoracions polítiques, Mesquida deixà clar que les seves relacions amb Sebastián són bones, "perquè sempre m'ha fet costat". Reconegué que havia rebut nombroses telefonades de suport del món empresarial.