Zapatero presentà la reforma com una modernització del sector. | ANGEL DIAZ

TW
0

El Consell de Ministres d'avui aprovarà el projecte de reforma de la Llei d'Òrgans Rectors de Caixes d'Estalvis (LORCA) perquè aquestes entitats puguin emetre quotes participatives, valors similars a les accions, amb drets polítics. El límit d'emissió de les esmentades quotes serà del 50% del patrimoni de les caixes, a fi d'evitar-ne la desnaturalització. Així ho anuncià ahir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, després d'una reunió amb representants de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA). Segons el parer del cap de l'Executiu, és una "reforma d'envergadura, imprescindible per a la modernització i l'eficiència" del sistema financer.

El projecte de reforma, que inclou també mesures per a la despolitització i professionalització del sector, s'aprovarà a través d'un decret llei. Zapatero assenyalà que aquesta reforma és "urgent" i considerà que aquest és el moment "adequat" per dur-la a terme, ja que el Govern dóna per "conclòs el procés de reestructuració" del sistema financer. Un cop enllestida -l'Executiu central espera que rebi un ampli suport parlamentari i dels governs autonòmics-, les caixes disposaran d'un "ventall extens" de fórmules per captar capital, explicà Zapatero.

Supressió de límits

La mateixa emissió de quotes ara guanyarà atractiu, perquè la proposta suprimeix els límits avui vigents a la tinença d'aquests títols per un únic inversor, mentre s'estableixen principis de llibertat d'emissió i retribució de les quotes, que es podran emetre amb drets des de l'entrada en vigor de la reforma. Però, a més, obre altres vies, ja que recollirà la possibilitat que les caixes que s'integrin sota un Sistema Institucional de Protecció (SIP) tinguin com a entitat central una societat anònima, que pot ser un banc, i això els permetrà accedir directament als mercats. Així mateix, la reforma donarà la possibilitat que les caixes puguin traspassar la seva activitat financera a un banc i transformar-se en una fundació, tot renunciant a la seva condició de caixes. S'entén que a través d'aquesta fundació es decidirien les activitats de l'obra social.

No obstant això, per prendre qualsevol decisió sobre el canvi de model de funcionament d'una caixa o el seu règim jurídic, la reforma inclou la necessitat que tingui el vistiplau de dos terços del consell d'administració de l'entitat.

Pel que fa referència a la professionalització del sector, es limitarà "fortament" la presència de representants polítics a les caixes, ja que els càrrecs electes no podran ser membres dels òrgans de govern d'aquestes entitats i s'hi impedirà la participació de representants de l'administració executiva