La Comissió Europea va suggerir ahir el retard progressiu de l'edat de jubilació a la UE fins als 70 anys el 2060 per evitar la fallida dels sistemes de pensions i garantir la sostenibilitat de les finances públiques, els problemes de les quals s'han agreujat com a conseqüència de la crisi. "Garantir que el temps de jubilació no continuï augmentant en comparació amb el temps passat treballant contribuiria a l'adequació i la sostenibilitat (de les pensions). Això significa augmentar l'edat en la qual un deixa de treballar i percep una pensió", afirma l'Executiu comunitari en un document de consulta publicat ahir. "Augmentar les vides laborals per reflectir els continus augments en esperança de vida al llarg del temps generarà un doble dividend: major qualitat de vida i pensions més sostenibles", assegura l'Executiu comunitari.
En els darrers mesos, diversos estats membres han retardat l'edat de jubilació i n'hi ha d'altres que es plantegen fer-ho. Alemanya, els Països Baixos i Dinamarca l'han situada en 67 anys i el Regne Unit, en 68. A l'Estat espanyol, el Govern central ha proposat també passar dels 65 als 67 anys. Durant els darrers 50 anys, l'esperança de vida a la UE ha augmentat de mitjana 5 anys. D'acord amb les últimes projeccions demogràfiques, d'aquí al 2060 podria produir-se un nou increment de devers 7 anys. Si s'hi sumen les baixes taxes de fertilitat que es registren en els Estats membres, el resultat és que la taxa de dependència es duplicarà: mentre que ara hi ha quatre persones en edat de treballar per cada major de 65 anys, el 2060 només hi haurà dues persones en edat laboral per cada major de 65 anys, segons les dades de Brussel·les.
Brussel·les proposa retardar l'edat de jubilació als 70 anys
La Comissió Europea suggereix que no hi ha altra manera d'evitar la fallida dels sistemes de pensions
Brusel·les08/07/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
EN LA MEVA OPINIÓ, I QUE COM TOTHOM QUE EM CONEIX ÉS MOLT VÀLIDA PER LA MEVA RECONEGUDA CAPACITAT MENTAL, LA SOLUCIÓ PASSA PER PASSAR L'EDAT DE JUBILACIÓ, NO A UNA EDAT DETERMINADA, SINÓ AL MATEIX DIA DE LA MORT DE CADASCÚ, AIXÍ EL SISTEMA DE PENSIONS ANIRIA COM UNA CAMAROJA I ELS GOLAGRES DE TORN ES PODRIEN PERPETUAR A LA RIQUESA, ELLS I ELS SEUS DESCENDENTS, GOLAFRES QUE ARA PRONOSTIQUEN, LA SEVA VORACITAT NO TÉ LIMITS, NO ES CONFORMEN EN GUANYAR 100 VEGADES EL QUE GUANYEN LA MAJORIA DELS MORTALS, EN VOLEN 1000, 10000, 10000, SON UNS VALENT FILLS DE SET PARES, UN CANCER MOLT MALIGNA, QUE NOMÉS UNA GRAN REVOLUCIÓ ACONSEGUIRÀ EXTIRPAR!!
en otros países con crisis la gente sale a la calle masivamente para cambiar las cosas haciendo dimitir a presidentes, regidores, alcaldes, al que le toque por la mala gestión. Lástima que el fútbol sea el único fenómeno social que lo consiga...al menos PARA EMPEZAR...
el problema es que hi ha molta, molta gent que cobra la pensió no contributiba,si, només cobressim els que hem cotitzat,,n´hi hauria per tots i una pensió mes digna.
També s'ha plantejat cotitzar més (en quantia, no en temps). En principi crec que és millor, l'únic inconvenient és que vivint a on vivim, un pais de polítics corruptes i ineptes, els doblers que haurien d'anar a pensions mai sabrem a on van a parar. Però, en principi, és millor cotitzar més quan es pot (diguem fins als 65), i després intentar viure tranquil. Que l'esperança de vida hagi pujat, no vol dir que se pugui seguir treballant en les mateixes condicions que quan se és més jove, i crec que qualcú que ha treballat més de 40 anys (per exemple) te bé dret a jubilar-se abans dels 65. A més, aquestes propostes d'endarrerir l'edat de jubilació xoquen frontalment amb les prejubilacions que ara mateix s'han produit amb empleats de caixes fusionades.
Ens estant mentint quan ens diuen que si no es retarda l'edat de jubilació es colapsarà el sistema i no hi haurà doblers per a pagar les pensions. Diuen el mateix cada vegada que hi ha una crisi, aprofiten el temps de por. No són més que polítiques neoliberals imposades pels grans grups de poder, les grans corporacions, etc. totes elles amb idees neoliberals que són les mateixes que ens han duit aquesta crisi i que ara ens fan pagar. El problema afegit és que avui en dia la majoria de mitjans de comunicació estan en mans d'aquestes grans corporacions i acallen, tapen, amaguen, o el que li volgueu dir, totes les veus que no parlen en consonància amb les seves idees neoliberals. Serà difícil lluitar contra aquestes polítiques perquè els partits socialistes eurepeus han acotat el cap i han dit amèn. Hauriem de fer molt de renou, però no serà gens fàcil. Si voleu entendre el perquè dic de tot això podeu fer una ullada al web de Vicenç Navarro (www.vnavarro.org) i veureu com ens prenen el pel.
Podem criticar molts privilegis i privilegiats, amb raó i amb arguments més que sobrats, però la realitat és que si no s'ajorna l'edat de jubilació ens podem trobar... sense pensions. Així de clar. Tenc 50 anys i no em fa gràcia saber que hauré de fer feina 5 anys més del que feia comptes, però m'estim més això que trobar-me jubilat a 65 anys però sense pensió per mantenir-me. Quant als privilegis dels polítics, això és una altra qüestió i és evident que s'han de revisar. Tampoc no és just que determinats càrrecs de l'administració (sense ser polítics) consolidin un complements econòmics de per vida sols per haver fet la seva feina un mínim de dos anys. Tot això s'hauria de revisar, és evident. És com si a tots els treballadors ens pagassin una paga extraordinària més i de per vida per fer la nostra feina dos anys seguits..
I què es revisin les jubilacions anticipades. Què totes les que s' han fet per exemple a la Banca i a la telefònica, (més d' altres), les soportin les pròpies entitats privades fins als 75 anys.
D´acord amb la Carla en quan als politics,es una vergonya. Ara bé, si els que hem començat a cotitzar als 14 ( molts als 12 ja trevallabem) ens hem de jubilar als 65,perquè no, els que comencen als 18 o inclus mes tard a trevallar no es poden retirar als 70?.Jo mes aviat proposaria que tothom es pugués jubilar a l´edad que sigui, sempre i quan hagi cotitzat un minim d´anys siguin 35 o 40.I el que no hagi cotitzat a cobrar a la bassa.
Estic d'acord amb na Carla. Manco munyir a l'únic grup productiu que és la població laboral i més exigir que, per eixample, tots els corruptes que han estat condemnats per delictes de tipus prevaricació, desfalc, etc., a més, a més de cumplir la pena de presó, exigir que tornin els doblers, juntament amb els interessos. Acabar amb la inmunitat diplomàtica, que no és més que un pacte entre cavallers per amagar les seves corruptel·les. Fer cumplir les penes íntegres,... Hi ha un munt de mesures a l'abast abans que aquesta bestiessa de perllongar la vida laboral, la qual cosa només penalitza a la gent que ha fet ben bé els seus deures.
Crec que el que haurien de fer és al contrari passar de 65 a 60 anys. Després de treballar 42 anys, una persona bé es mereix una jubiliació en plenes facultats físiques. I potser per que la situació economica de les pensions no sigui tan insostenible com diuen, el millor seria que tots els polítics no gaudisin de privilegis. Per 4 anys de la seva feina cobren més que molts en els 42 que he citat i a més molts tenen pensions exhorbitades per, fins i tot, males gestions, prevaricacions, malvesacions i corrupció i aixó és el que haurien d'estudiar i no pas fer agonitzar la població per tal de no pagar pensions. A més si es creen llocs de feina i no es deixen perdre els dels qui es jubilen, no crec que hi hagi perill. NO AL RETARD DE LA JUBILACIÓ, SI AL RETALL DE CÀRRECS I INSTITUCIONS DUPLICADES QUE FAN LES MATEIXES FEINES, O SIGUI ... POQUES.