TW
0

La Comissió Europea va suggerir ahir el retard progressiu de l'edat de jubilació a la UE fins als 70 anys el 2060 per evitar la fallida dels sistemes de pensions i garantir la sostenibilitat de les finances públiques, els problemes de les quals s'han agreujat com a conseqüència de la crisi. "Garantir que el temps de jubilació no continuï augmentant en comparació amb el temps passat treballant contribuiria a l'adequació i la sostenibilitat (de les pensions). Això significa augmentar l'edat en la qual un deixa de treballar i percep una pensió", afirma l'Executiu comunitari en un document de consulta publicat ahir. "Augmentar les vides laborals per reflectir els continus augments en esperança de vida al llarg del temps generarà un doble dividend: major qualitat de vida i pensions més sostenibles", assegura l'Executiu comunitari.

En els darrers mesos, diversos estats membres han retardat l'edat de jubilació i n'hi ha d'altres que es plantegen fer-ho. Alemanya, els Països Baixos i Dinamarca l'han situada en 67 anys i el Regne Unit, en 68. A l'Estat espanyol, el Govern central ha proposat també passar dels 65 als 67 anys. Durant els darrers 50 anys, l'esperança de vida a la UE ha augmentat de mitjana 5 anys. D'acord amb les últimes projeccions demogràfiques, d'aquí al 2060 podria produir-se un nou increment de devers 7 anys. Si s'hi sumen les baixes taxes de fertilitat que es registren en els Estats membres, el resultat és que la taxa de dependència es duplicarà: mentre que ara hi ha quatre persones en edat de treballar per cada major de 65 anys, el 2060 només hi haurà dues persones en edat laboral per cada major de 65 anys, segons les dades de Brussel·les.

Situació insostenible
"Si continuen les tendències actuals, la situació és insostenible. Llevat que les persones, en la mesura que viuen més temps, també estiguin més temps en el mercat de treball, la quantia de les pensions sofrirà o bé es produirà un augment insostenible en la despesa per pensions", alerta el document de consulta publicat per l'Executiu comunitari. "L'impacte d'aquest repte demogràfic, que ha resultat agreujat per la crisi, tendirà a reduir el creixement econòmic i a augmentar la pressió sobre les finances públiques", va fer ressaltar la Comissió en el seu informe.

"No és l'ideal"
El comissari europeu d'Ocupació i Afers Socials, Laszlo Andor, assenyalà ahir que davant de la pressió financera que sofreixen alguns estats membres, l'ideal no és que "es prenguin mesures d'emergència", com "pressionar per augmentar l'edat de jubilació", sinó posar en marxa mesures "a llarg termini". La millor solució davant els desafiaments demogràfics i econòmics als quals s'enfronten els estats membres és, segons el seu parer, posar en marxa "un pla d'ajust a llarg termini que tingui en compte les actuals tendències" d'envelliment de la població i de participació en el mercat laboral.

Andor admeté, no obstant això, que l'informe de la Comissió Europea "s'inclina per una vida laboral més llarga", ja que cal afrontar el següent dilema: "o es treballa durant més temps o s'augmenten de significativament les contribucions". Segons manifestà el comissari, els estats membres s'haurien de centrar a "augmentar la participació de la població de major edat en el mercat laboral".