En una resolució del 19 de maig passat, el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç atorgà a Sampol, Ingenierías y Obras autorització com a distribuïdor d'energia a Balears. Aquest fet suposa la ruptura del monopoli de la multinacional Endesa en aquest segment, fet que hi afavoreix l'entrada de l'empresa mallorquina, presidida per Gabriel Sampol, fill del fundador del negoci ara fa 76 anys.
Què suposa per a la vostra empresa, aquest fet?
Representa una fita molt important, però no només és transcendental per a nosaltres, sinó també per a la Comunitat. Al llarg de més de seixanta anys, la distribució de l'energia ha estat en mans d'un monopoli i durant aquest temps totes les subestacions les ha realitzades la mateixa empresa, amb les condicions que ella imposava.
Quins canvis implicarà?
Amb el nostre camí d'innovació, que no hem d'oblidar que es basa en l'experiència, hem entrat en el segment de distribució d'energia. Aconseguir la classificació per part del Ministeri ha estat un tema molt complex que ens ha dut molts anys de feina, però la nostra entrada suposarà un avanç per a la Comunitat, perquè ha fet canviar el mercat estàtic que té qualsevol monopoli i l'ha fet entrar dins el mercat de lliure comerç. Això s'ha de notar immediatament amb un menor cost. Les Balears se'n beneficiaran, perquè en tot allò de subestació saben que poden comptar amb un altre oferent.
En què consisteix, exactament, la vostra nova oferta en el mercat balear?
El sistema energètic es compon de la generació, que és la producció d'energia i que ja està liberalitzada; del transport de l'energia, del qual té l'exclusiva per llei Red Eléctrica Española a tot l'Estat; la distribució, en la qual acaba d'entrar Sampol; i, finalment, la comercialització. Nosaltres en cap cas no pretenem tenir el monopoli de tot i, en aquests moments, estam en la generació i ara amb la distribució. En el cas de la generació, nosaltres fem feina en la cogeneració, que és un nou model energètic basat en l'eficiència.
Quins són els primers projectes de Sampol en la distribució elèctrica?
Dimarts ja s'inaugurà el del Parc Bit, la subestació de Bit, que és la primera instal·lació de transport d'energia elèctrica que construeix Red Eléctrica Española a les Balears. També s'inaugura la subestació de distribució construïda per Sampol. Aquesta ens permetrà alimentar l'hospital de Son Espases, el metro a la UIB i el mateix Parc Bit. Amb aquesta iniciativa estalviam més de 4 milions d'euros al Govern balear. A més, en tenim una altra en marxa. Es tracta del nou polígon de Son Fosquet, a Llucmajor, per al qual també estalviarem quatre milions més a Gestur (Gestió Urbanística de Balears).
I no us fa por, la crisi?
La veritat és que no són temps fàcils, però nosaltres hem continuat fent feina i apostant pel nostre sector. De fet, el que sí trobam a faltar és el suport del Govern autonòmic. I és que on menys feina fem Sampol és a les Illes, tot i ser una empresa local. En canvi, sí que les Canàries i la Península són grans mercats per a nosaltres. De tota manera, si bé és cert que hi ha molts projectes aturats, especialment de polígons, a causa de la crisi, també és vera que els preus que cobra Gesa per la subestació són molt elevats. De fet, al polígon de Son Fosquet, Sampol ha adquirit els terrenys per a la subestació. Ara s'ha entrat en un món competitiu.
I en quins altres treballs estau fent feina?
Ara estam amb el cotxe elèctric i tot el tema de les energies renovables. A Sampol tenim un equip de més de 60 enginyers en el departament d'I+D (Innovació més Desenvolupament) perquè realment hi creim. I, tot i el temps de crisi, fem una aposta clara en aquest sentit.•
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.