L'assemblea general de Sa Nostra, el màxim òrgan de govern de l'entitat, ratificà ahir el projecte d'integració de la caixa balear en forma de Sistema Institucional de Protecció (SIP) amb les caixes de Múrcia, Granada i el Penedès, després que així ho hagués signat el consell d'administració. Tanmateix, el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, garantí la continuïtat de la caixa illenca, de la qual assegurà "no desapareix i serà més forta i més eficient".
Alzamora comparegué davant els mitjans de comunicació en finalitzar la reunió de l'assemblea al costat del director general, Pau Dols, que afirmà que l'usuari de Sa Nostra "no notarà cap canvi". En aquest sentit, manifestà que la voluntat és que el client "no se'n temi i, si ho fa, que sigui per bé". D'aquesta manera, Dols afegí que "si se n'adona, que sigui perquè es troba en una entitat que, en lloc de tenir un core capital de poc més de 600 milions, en tingui un de 3.855". D'aquesta manera, ambdós directius explicaren que encara es fa feina per enllestir tots els punts del contracte de fusió freda que, previsiblement, aprovarà el consell d'administració el mes de juliol. Tanmateix, qui hi té la darrera paraula és l'assemblea general, que es reunirà de manera extraordinària la primera quinzena de setembre, perquè l'aliança de les quatre caixes "pugui començar a caminar a principi de l'any 2011".
Així, el protocol preveu la constitució d'una societat central amb forma jurídica de banc, "perquè no és possible de cap altra manera", encara que, com bé recordà el president de Sa Nostra, "cada caixa preservarà la marca i els òrgans de govern com estan constituïts, com també l'Obra Social, que serà independent". Així mateix, i sobre la incidència fiscal, Pau Dols explicà que, tractant-se d'un grup consolidable i no fiscal, els impostos "ara per ara van al territori de cada caixa". Pel que fa a l'impost de societats, "el més important", no està transferit.
En qualsevol cas, la unió suposarà una integració tecnològica i operativa avançada, a més de la integració macroeconòmica de la tresoreria i de les accions participades en borsa i la definició de polítiques comunes en matèria creditícia i d'inversió que després s'executin en l'àmbit de cada entitat. El grup resultant, que serà el cinquè de l'Estat per recursos propis, amb 3.800 milions d'euros, tindrà un volum de negoci de més de 103.000 milions i "una posició òptima de solvència, liquiditat i eficiència". Aquesta situació permetrà "diversificar riscos i augmentar la cooperació operativa", indicà Alzamora.
Plantilla
Encara que no s'ha concretat cap aspecte sobre la composició futura del personal, Dols assenyalà que les caixes es comprometen que la unió "tingui el menor impacte possible sobre les plantilles". Amb tot, hi haurà retallades en els serveis generals de Sa Nostra "per ser més eficients, però en un plantejament com a mínim amb vista a 3 anys".
Sa Nostra participarà amb un 14,5% en la nova societat amb les caixes de Múrcia (39%), el Penedès (27%) i Granada (19,5%). Dols hi puntualitzà que, encara la participació de Sa Nostra hi és minoritària, la seva representativitat queda "salvaguardada", perquè les decisions s'han d'adoptar per majoria qualificada en la junta d'accionistes, per a algunes qüestions del 90% i per a altres del 75%. Així mateix, manifestà que "la majoria de decisions les pren una comissió delegada" de cinc membres amb un president i un representant de cada entitat. A més, els estatuts regulen que no és possible la transmissió d'accions, de manera que cada caixa és propietària de l'esmentat banc mentre estigui en el SIP, amb la qual cosa "no hi cap l'opció de dir que aquesta és una primera passa per privatitzar", sentencià.•
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No, però serà muarciano-granaïna