TW
0

Una altra gran promotora fa fallida. El grup immobiliari Sacresa presentà ahir concurs de creditors al Jutjat Mercantil número 2 de Barcelona amb un deute de 1.800 milions d'euros amb quinze entitats financeres.
Controlada per la família Sanahuja, la promotora havia comunicat el mes de març passat a aquest mateix jutjat la situació d'insolvència i s'ha vist obligada a recórrer al concurs de creditors en fracassar la proposta de refinançament del deute amb la banca.

Aquest és el tercer concurs de creditors més important per volum de la història de l'Estat, només superat per Martinsa-Fadesa (5.200 milions d'euros) i Promocions Hàbitat (2.300 milions). Després de registrar tota la documentació, ara serà el jutge José María Ribelles l'encarregat d'emetre una interlocutòria els pròxims dies.

Sacresa és la primera urbanitzadora de Catalunya i va arribar a ser la major immobiliària de l'Estat espanyol quan controlava Metrovacesa, però la presa de control d'aquesta immobiliària va forçar la ruïna de Román Sanahuja i la seva família. De fet, la major part del deute procedeix de la 'batalla' per assolir el control de Metrovacesa, la qual cosa els portà a acumular un endeutament superior als 5.000 milions.

El concurs afecta totes les companyies del grup, excepte una firma que té un préstec de 700 milions amb l'HSBC, amb garantia de l'11% del capital de Metrovacesa que encara ostenta, i alguna altra societat que no té activitat. Així, el grup Sanahuja engloba les societats participades per Román Sanahuja Pons, la seva dona, Ana María Escofet Brado, i els seus fills, Román, Javier, Juan Manuel, Ricardo, Ana María, María del Mar i Teresa.

Malgrat presentar el concurs, representants del grup i de les principals entitats financeres creditores varen mantenir ahir sengles reunions per mirar de trobar-hi una sortida negociada. Els principal escull seria, però, unes garanties hipotecàries conjuntes entre diverses entitats i la negativa a firmar un acord del principal banc creditor, RBS, que reclama a Sacresa 318 milions. Entre la resta de creditors , també hi figuren Hisenda, amb 150 milions, i l'Institut Català de Finances (ICF), amb 81,3 milions, a més d'uns 25 bancs i caixes.

La fallida de Sacresa tindrà, a més, conseqüències a Mallorca. El grup és propietari dels terrenys de Can Domenge i la fallida en complicarà el procés de recuperació per part del Consell de Mallorca. Sigui com sigui, el concurs de creditors de Sacresa forma part d'una segona onada de processos concursals fruit de fracassos de refinançaments bancaris.