Així, entre els temes destacats a l'agenda de la reunió, no hi faltareb el de quan i com posar fi als programes d'estímul impulsats en l'àmbit global per afrontar la pitjor crisi econòmica i financera en dècades ni la possibilitat d'imposar un impost als bancs.
En aquest sentit, el secretari del Tresor, Timothy Geithner, indicà, poc abans que s'iniciàs la cimera, que s'hauria de centrar sobretot en el creixement. Geithner assegurà que "hem assolit progressos, però encara conservam les cicatrius de la crisi" global patida els darrers dos anys. Per això, el desafiament dels líders de les grans economies del món serà "enfortir el progrés econòmic".
Sota aquest context, el secretari del Tresor nord-americà advertí que "és completament apropiat" que estats com Espanya i Grècia prenguin mesures "ràpides" per tranquil·litzar els mercats.
En casos com el de Grècia i Espanya "és molt important que es moguin amb molta rapidesa per demostrar als mercats que tenen la voluntat d'actuar", va afegir.
Precisament, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, acudí a la cita amb el G20 en qualitat de convidat i es marcà com a objectiu defensar les mesures impulsades per controlar la despesa pública, la reforma laboral aprovada per decret i el model espanyol de supervisió financera.
Convivència UE-EUA
En la reunió entre les grans economies mundials també era damunt la taula la conveniència o no de retirar els estímuls fiscals per limitar-ne l'impacte en l'encara incipient recuperació, que sembla estar enfrontant les estratègies per sortir de la crisi de la Unió Europea i els Estats Units.
Així, mentre que els Estats Units advoquen per mantenir polítiques pro creixement i alerta que l'encara fràgil economia mundial podria tornar a entrar en recessió si es retiren de sobte les mesures d'estímul, Europa manté que ha arribat el moment de reduir el dèficit i adverteix que, si no ho fan, els ciutadans del Vell Continent podrien perdre la confiança en els governs i incrementar els estalvis, fet que minaria el creixement.
Mentrestant, integrants del G20 com el Brasil, un dels tres països llatinoamericans del grup amb l'Argentina i Mèxic, s'inclinen més per l'actitud nord-americana i assenyalen que l'austeritat fiscal hauria d'arribar quan l'economia global trepitgi terreny més ferm.
D'altra banda, a la cimera s'estudiaria emetre una declaració amb què valorar positivament l'anunci de les autoritats xineses sobre la flexibilització de la cotització del iuan, la moneda xinesa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.