TW
0

La reforma laboral del Govern Zapatero no deixa ningú indiferent i, ben segur, encara durà coa. La consellera balear de Turisme i Treball, Joana Barceló, que dimecres assistí a una reunió a la seu socialista de Madrid amb els titulars de Treball del partit, defensà ahir que el decret contribuirà a afavorir la contractació de joves i a reduir l'ocupació eventual, encara que apuntà que té aspectes "difícils d'entendre". Així es manifestà Barceló sobre el punt referit a abaratir l'acomiadament que inclou el decret llei i subratllà que "el problema del mercat laboral no ha estat el cost de l'acomiadament", ja que no ha frenat la rescissió de milions de contractes. Tanmateix, la consellera no volgué pronunciar-se sobre si la del Govern Zapatero és la reforma que ella hauria impulsat.

No obstant això, Barceló incidí que la nova regulació no representa una minva dels drets adquirits pels treballadors, que ja disposen d'un contracte estable, i destacà que els principals objectius del Govern són "acurçar la temporalitat en la contractació" i incentivar la incorporació de joves. "És una reforma que ha pretès aconseguir un cert equilibri", declarà la portaveu del Govern balear, que es referí també a "l'espai per trobar acords" que ofereix la tramitació parlamentària com a llei del decret aprovat dimecres.

Més crítics es manifestaren els seus socis de Govern. Des del PSM, qualificaren de "greu error" que Zapatero hagi accelerat la reforma laboral "per pressions dels neoliberals de Brussel·les i sense tenir els suports dels agents socials i polítics". El seu secretari general, Biel Barceló, considerà que el decret "no garanteix en cap cas l'estabilitat del mercat de treball". En aquest sentit, critica que "amb criteris difusos i confusos el decret permetrà que empresaris puguin pagar indemnitzacions a la baixa si justifiquen tan sols una situació econòmica negativa".

Iniciativa d'Esquerres també carregà contra la reforma laboral, la qual "precaritzarà encara més el mercat laboral de les Illes", i considerà que "subvencionar els acomiadaments no és cap solució". Aquesta formació apuntà que el decret "va en la línia d'altres mesures antisocials amb les quals el govern de Zapatero està demostrant clarament la deriva cap a la dreta, a més d'afavorir propostes que es decanten molt més del costat de la patronal que no del dels treballadors."

Per part seva, el president d'Unió Mallorquina qualificà la reforma de "molt insuficient i parcial", ja que "no engloba tots els problemes que actualment pateixen els ciutadans i l'economia i que provoquen que no siguem competitius". Melià creu que les mesures presentades "no van en la direcció de generar més treball, la qual cosa perjudica els aturats".

Pel que fa a la formació nacionalista, s'hauria d'haver aplicat una reducció sobre les cotitzacions a la Seguretat Social tant per a empreses, per afavorir la contractació, com les quotes dels treballadors amb l'objectiu de fomentar el consum.