L'Executiu de Rodríguez Zapatero ja ha aprovat la reforma laboral. El Consell de Ministres d'ahir donà el vistiplau al document, que avui entrarà en vigor i que preveu l'abonament de 8 dies de l'acomiadament per part del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) als contractes indefinits ordinaris (45 dies d'indemnització), com també als contractes de foment de l'ocupació estable (33 dies d'indemnització per acomiadament improcedent). Aquesta és una de les novetats del text definitiu en relació amb el conegut divendres i que donà a conèixer ahir el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho.
El pagament de part d'aquesta indemnització per part del Fogasa serà transitori, ja que aquesta iniciativa serà substituïda per la creació d'un fons de capitalització individual (basat en el model austríac) que el treballador podrà utilitzar en els casos d'acomiadament, formació o jubilació. D'aquesta manera, tant en els acomiadaments objectius individuals com en els col·lectius, el Fogasa sufragarà vuit dies de la indemnització per acomiadament tant si el treballador despatxat té un contracte de foment com si en té un d'ordinari.
Respecte del fons de capitalització, el ministre anuncià que es dissenyarà mitjançant la tramitació d'un projecte de llei en el termini d'un any i aclarí que, en cap cas, la constitució d'aquest fons no suposarà l'elevació de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social. Corbacho afegí que caldrà cercar una fórmula per sufragar aquest fons que resulti neutre per a les empreses. En aquest sentit, va avançar que es podria estudiar una reorganització de les diferents quotes que suporten en l'actualitat les empreses.
Així mateix, Corbacho avançà que s'ha fet una nova redacció de la definició de causes econòmiques en els acomiadaments respecte de l'esborrany de divendres. D'aquesta manera, el decret aprovat estableix que una empresa només haurà d'acreditar pèrdues, sense un termini concret, per justificar acomiadaments objectius, la indemnització dels quals és de 20 dies.
Reforma substancial
Tanmateix, el ministre assegurà que la reforma aprovada pel Govern és "substancial" i "de les més importants que s'han emprès en els darrers anys", i confirmà que es tramitarà com a projecte de llei. Els objectius, precisà, són millorar la productivitat, donar major estabilitat a l'ocupació i dotar de més flexibilitat interna les empreses, sense menyscabar la seguretat dels treballadors.
En termes generals, la reforma modifica les causes dels acomiadaments objectius, generalitza el contracte indefinit d'acomiadament més barat (33 dies per any d'indemnització) i endureix les condicions per contractar treballadors temporals, entre altres mesures.
Corbacho també explicà que es retarda dos anys el termini per elevar de vuit a dotze dies la indemnització per acabament de contracte temporal. Així, la mesura començarà a aplicar-se a partir de 2012, de manera que la compensació anirà pujant un dia per any, fins a arribar a un total de dotze dies el 2016. El ministre indicà que aquesta modificació ha estat resultat de les peticions d'algun grup parlamentari, que havia advertit que elevar la indemnització dels contractes temporals podria penalitzar la creació immediata d'ocupació.
S'inclou una altra novetat als contractes temporals d'obra o servei. El Govern volia limitar a dos anys la durada màxima d'aquests contractes, ampliable fins i tot un any més si s'acordava per conveni col·lectiu, però canvià la redacció i la reforma aprovada estableix la durada màxima en tres anys, més un altre d'ampliable si s'acorda via negociació col·lectiva. Una altra novetat és l'aixecament del vet a les empreses de treball temporal perquè puguin operar en el sector públic. En el document anterior, el Govern treia la prohibició a les ETT per operar en el sector de la construcció. Ara el vet queda aixecat en ambdós sectors.
Contracte de 33 dies
Pel que fa al contracte de 33 dies, la novetat és que el decret inclou un col·lectiu més al qual es podrà fer aquesta modalitat de contracte: treballadors de 31 a 44 anys que van perdre la feina indefinida després d'un acomiadament. En l'actualitat, va explicar Corbacho, la legislació impedeix que a aquests treballadors se'ls pugui fer aquest contracte i ara s'obre aquesta possibilitat. El ministre negà que, amb aquesta mesura i amb la rebaixa de sis a tres mesos del termini en què un treballador ha d'estar a l'atur per poder tenir aquest contracte, s'universalitzi el contracte de 33 dies. "S'han reduït les limitacions que tenia, però no s'universalitza", va indicar.
Per part seva, la vicepresidenta primera de l'Executiu, María Teresa de la Vega, confià que la reforma acabi resolent els problemes del mercat. Així mateix, indicà que, a banda dels nous "criteris" inclosos ja en el document, el text sofrirà canvis "en transformar-se en projecte de llei", tal com està previst amb vista a la seva tramitació en sessió parlamentària.
L'Estat pagarà 8 dies de l'acomiadament
El president Rodríguez Zapatero ja ha aprovat la seva reforma laboral. El document amplia els casos en què el Fons de Garantia Salarial assumirà part de la indemnització quan es faci fora un treballador. El primer esborrany just ho preveia en els contractes de foment d'ocupació estable. El decret avui entra en vigor i es tramitarà com a projecte de llei
Madrid17/06/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Eeei que primer varen començar els treballadors privats a alegrar-se de la nostra retallada de sooouuu
És immoral que es paguin a les empreses 8 dies amb càrrec al FOGASA per acomiadaments improcedents. És una autèntica malversació de fons en favor dels empresaris més incompetents. I que èls que promouen això es diguin socialistes fa pudor a corrupció política.
Així no podem anar mai bé: primer, qualcuns treballadors del sector privat "contents" perque redueixen el sou dels treballadors del sector públic. Ara qualcuns treballadors del sector públic "contents" perque redueixen l'indemnització per l'acomiadament. Que no veis que, amb aquesta divisió, estam donant força en aquest "gobierno" patètic, impresentable i incapaç de resoldre els problemes d'aquest estat?
Treball/treballadors, treball dividit per treballadors. El treball o el nombre de hores de treball ès constant, si disminuint el divisor, nombre de treballadors, augmenta la relació o el nombre de hores per treballador. Mentre no se llevin el emigrants extra-comunitaris, hi haurà poc treball o el nombre de hores de treball per treballador. La presència de aquest sector de emigrants extra-comunitaris també està perjudicant la incorporació dels robots. El Japó no ha incorporat emigració, però ha instal·lat la automatització o incorporació de robots, per lo que hi ha manco treball. Ès un cèrcol viciós, els emigrants no permeten la automatització, però sense emigrant hi hauria la tendència cap a la robotització i la sobra de lloc de treball.
Trob que aquesta reforma laboral és massa light, i que els partits de dreta l'haurian d'aturar. El que hagués anat bé és que abaratassin encara més el cost de l'acomiadament, que els sous deixassin d'estar contemplats als convenis (que es desregularitzin), i ampliar d'un any a 18 mesos el temps necessari per cobrar 3 mesos d'atur; entre altres mesures. Aquesta reforma no servirà per a res. Però bé, encara estic una mica content, ja que com a funcionari no regulat per l'Estatut dels Treballadors ni per tot això, ara em podré riure d'aquest 80% de treballadors privats que aprofitaren la nostra retallada de sous per mofar-se de nosaltres. Ara amb aquest regal cap els empresaris, amb un poc de sort, us despediran i es veureu ofegats fins el coll de merda.
Ara ve la part més fotuda LES PENSIONS. A veure el que li balla pel cap. Aqui si que es movilitzará la gent i sense que hi faci falta cap sindicato. Quan duus més de 30 anys cotitzant la pensió no poden demanar solidaritat amb els que fins ara pagaven els darres 15 anys, amb la situació actual i negre futur. Aqui veurem paparres al carrer. Si no fa una reforma justa li queden al ZP tres espolsades.
QUINA BARRA!!!!!!!! Ara mes que mai hauriem d'estar units! Treballadors privats, funcionaris, petites i mitjanes empreses, estodiants... per aturar tota aquesta incesatessa!!
Aquest mal President no ha entès res. El problema no és que s'abarati l'acomiadament, el que ha de fer és facilitar la contractació. El empresaris no podem assumir els alts costs laborals, assegurances, imposts, etc, i més ara que no venem res i que els bancs ens han tancat els crèdits. El que hauria de fer és augmentar la productivitat, s'ha de donar confiança als mercats, hem de augmentar l'exportació, hem de vendre més, perquè així produïrem més i contractarem a més gent. El futur està en mans de les empreses i aquestes són despreciades pels governs, si no canvien el xip, el pitjor encara està per arribar. Estic d'acord amb els que afirmen que en Zapatero ha estat el pitjor president amb els pitjor govern que mai hem tengut.
L'Estat no pagara vuit dies l'acomiadament, ho farà FOGASA, doblers de tots els empresris i treballadors.
Que no esperin que em solidaritzi ara amb ells. Un guster que passaven molts de treballadors de la privada que a mi em retallassin el sou.