La percepció de la situació econòmica espanyola empitjorà el maig passat, coincidint amb l'anunci del pla d'ajust posat en marxa pel Govern i amb l'aprovació de l'ajuda europea per a l'economia grega, segons el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic ahir. Respecte de les preocupacions dels ciutadans, la desocupació es manté en el primer lloc i apareix gairebé en el 80% de les contestes, mentre que els problemes econòmics es consoliden en la segona posició pel 50,9% dels consultats, el registre més elevat en un any.
L'enquesta revela que el percentatge dels qui consideren "dolenta o molt dolenta" l'actual conjuntura econòmica es va situar per maig en el 76,1%, gairebé dos punts per sobre de la dada registrada un mes abans. L'economia només va "bé o molt bé" pel 2,4% dels consultats. En paral·lel, creix el pessimisme amb vista al futur, atès que gairebé el 29% augura que d'aquí a un any la recessió serà encara pitjor, en contrast amb el 27% que feia aquest pronòstic per abril. Els optimistes són només el 20%, dos punts menys que el mes anterior. Per contra, troben que és "bona o molt bona" tan sols el 5% dels sondejats. D'aquí a un any el 23,4% creu que serà "pitjor", davant el 10,6% que confia que millori.
Com a tercera preocupació, i a molta distància respecte de l'atur i l'economia, es mantenen la classe política en general i els partits en particular, que són esmentats en el 18,8% de les respostes, un percentatge lleugerament inferior al de l'abril. La inquietud per la corrupció i el frau, que per abril va emergir al sisè lloc de la llista amb motiu de la publicació del sumari del cas Gürtel, baixa ara cinc punts i queda en el lloc desè amb un 4,4% de contestes. La vuitena posició de maig va ser per al Govern i per als partits, amb un 5,6%, just un punt més que per abril.
La immigració (14,1%) torna a sortir al quart lloc, seguida aquesta vegada de la inseguretat ciutadana que, amb un 9,7%, avança el terrorisme, que per primera vegada en els darrers anys davalla al sisè lloc de la taula amb un 9,2%. El setè problema storna a ser l'habitatge, amb un 7% de mencions.
D'aquesta manera, en els percentatges que no arriben al 8% quant a les inquietuds personals dels ciutadans hi surten l'habitatge (7,9%), la inseguretat ciutadana (6,9%), la classe política (6,4%) i, aquesta vegada en sisè lloc, les pensions (5,6%).
El 76% de la població veu les coses molt negres
Segons el Baròmetre del CIS, la mala situació econòmica continua al capdavant de les preocupacions dels ciutadans. La majoria creu que la conjuntura encara empitjorarà més
Madrid12/06/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ben aviat els mallorquins haurem de cercar feina fora de la nostra terra com ja fan 13.000 catalans que han deixat la seva aquest any.