La borsa espanyola començà la sessió amb petits guanys que li permetrien passar el nivell de 9.300 punts, encara que la davallada dels grans bancs, afectats per informes negatius, canviaven la tendència de la borsa a mesura que avançava la jornada. Així mateix, la notícia que l'anterior govern d'Hongria va manipular els comptes públics comportà un retrocés del parquet madrileny d'entorn d'un 3%, davant la por dels inversors que es pogués repetuir una situació similar a la de Grècia. També per aquest motiu, la cotització de l'euro se situava lleugerament per sobre d'1,20 dòlars, en mínims des de finals de març de 2006.
El nou Govern hongarès de centre dreta encapçalat pel primer ministre Viktor Orbán, que accedí al poder el passat 29 de maig després d'obtenir la majoria absoluta en les darreres eleccions, va reconèixer ahir la "greu situació" de l'economia del seu país després de descobrir que l'anterior Executiu havia manipulat els comptes públics. La falsificació de les dades econòmiques també es va produir a Grècia, per la qual cosa el Govern hongarès tem la possibilitat de sofrir una crisi com la grega. En qualsevol cas, el portaveu del primer ministre, Péter Szíjjártó, en declaracions a la televisió hongaresa, apuntà que Hongria encara no es troba en la mateixa situació que Grècia i avançà que l'Executiu treballa en un pla de xoc per sanejar els comptes públics que serà presentat en menys de 72 hores.
Atur nord-americà
Així mateix, les dades d'ocupació nord-americanes de maig van tenir una mala acollida malgrat la creació de 431.000 llocs de treball i del descens de dues dècimes de la taxa d'atur, fins al 9,7%. L'estadística laboral va fer que la borsa estatal davallàs més del 4% i retrocedís de 8.900 punts cap a l'intradia mínim anual (8.812,10 punts registrat el passat 25 de maig). L'acompanyaven en la caiguda el preu del petroli Brent, que havia arribat a pujar a 76,5 dòlars i baixava fins als 73,5; i Wall Street, que començava el dia amb un retrocés del 2%. Al final de la jornada, pendent de la reunió del G20 i pressionat per la banca i la baixada del petroli a 73 dòlars, la borsa registrava un nou mínim anual al tancament.
Tots els grans valors van baixar: BBVA, el 6,84%, esdevenint la segona major caiguda de l'Íbex; seguit de Banco Santander, que perdé el 5,78; Iberdrola va perdre el 4,62%; Repsol, el 3,11%, i Telefónica, el 2,56%. La major caiguda de l'Íbex, però va correspondre a Sacyr, que va perdre el 7,75% en la jornada d'ahir.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'economia dels ciutadans està en mans de la política econòmica estatal, i la política econòmica de l'estat està en mans dels mercats financers globals. Quatre maniobres financeres poden fer caure l'economia d'un estat i als estats no els queda altre remei que ballar la música que toquen les borses. Això és democràcia?