Fernando Alzamora, president de Sa Nostra, serà el responsable de la Comissió d'Auditoria del nou grup. | T. AYUGA

TW
0

Sa Nostra ha trobat companys de viatge en el nou mapa financer de l'Estat. El consell d'administració de la caixa balear aprovà ahir la creació d'un Sistema Institucional de Protecció (SIP), coneguda com a fusió freda, amb les caixes de Penedès, Múrcia i Granada. Els respectius consells d'administració d'aquestes tres entitats també donaren ahir el vistiplau a l'aliança.

Dins d'aquest nou grup financer, liderat per Caja Murcia amb un 39% de participació, Sa Nostra és l'entitat amb menys pes, ja que disposarà d'un 14,5% de participació. Per part seva, la catalana Penedès se situa en segon lloc amb un 27% i Caja Granada tindrà el 19,5%. De fet, el consell d'administració del Grup, conegut com a Mare Nostrum, inclourà 16 membres i estarà presidit per Carlos Egea, president de Caja Murcia. El director general de Penedès, Ricard Pagés, en serà el vicepresident, mentre que el secretari del consell serà el president de Caja Granada, Antonio Jara. Per la seva banda, el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, presidirà la Comissió d'Auditoria. D'altra banda, fonts properes a les entitats indicaren que en el nou òrgan de govern "no hi haurà representació laboral".

Així mateix, aquestes mateixes fonts apuntaren que, pel que fa a l'aportació econòmica de cada caixa al nou grup serà del 40% dels seus beneficis durant els tres primers anys, del 60% a partir del quart any i, finalment, del 80% a partir del cinquè.

Càrrecs
L'acord adoptat ahir per les quatre entitats habilita els respectius presidents i directors generals de les caixes a firmar properament un protocol d'integració, que serà presentat al Banc d'Espanya. Així, l'entitat resultant d'aquesta fusió freda operarà com el grup financer de referència en tot l'arc mediterrani. Segons fonts properes a les negociacions, Sa Nostra controlaria el mercat de Balears i Canàries; Penedès, el de Catalunya, Aragó i Castelló; Caja Murcia, el de Múrcia, Alacant i València; i Caja Granada, el d'Andalusia. A més, tot apunta que la nova seu estarà ubicada a Madrid.

El grup que formaran les quatre caixes serà el cinquè de l'Estat per fons propis, amb 3.900 milions d'euros. També serà el quart per nombre d'oficines, amb 1.703; el sisè, per volum de negoci, amb més de 103.000 milions, i per Beneficis abans d'Imposts (BAI), amb 256 milions; i el setè per volum d'actius (73.000 milions). D'aquesta manera, segons el comunicat comú remès ahir per les caixes, es posa de manifest que el SIP proposat, "si es considera convenient", podrà sol·licitar l'accés al fons del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), segons la normativa del Banc d'Espanya. Segons publicà aquest diari, la quantitat total que podrien demanar les caixes oscil·la entre els 800 i els 1.000 milions d'euros i, quant a Sa Nostra, aquesta quantitat podria ser d'entre 170 i 190 milions. Això no obstant, el comunicat sosté que "a hores d'ara no s'ha concretat".

La Societat Central, que adoptarà la forma jurídica de fitxa bancària, serà la responsable de la definició i gestió de les polítiques financeres i operatives del grup. Amb tot, cada entitat mantindrà la seva personalitat jurídica, la marca, el compromís territorial, el negoci minorista, els òrgans de govern i l'Obra Social.

Satisfacció
El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, manifestà que "aquesta aliança permet constituir un grup homogeni d'entitats" i que és l'opció "més beneficiosa". A més, el director general de la caixa balear, Pau Dols, remarcà que integrar-se en un SIP "té els avantatges d'una fusió però no els inconvenients". Per part seva, el conseller d'Economia balear, Carles Manera, valorà positivament l'aliança, "que permetrà a Sa Nostra una projecció internacional per la major capacitat d'incidència en els mercats exteriors".