TW
0

Els ajuntaments sí que podran endeutar-se, almenys fins a final d'enguany. El Govern va fer ahir marxa enrere i publicà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una correcció per retardar fins a gener de 2011 la prohibició als ajuntaments d'endeutar-se a llarg termini. A partir de l'1 de gener de 2011 i fins al 31 de desembre del mateix any, ni les entitats locals ni les seves entitats dependents classificades en el sector de les Administracions Públiques no podran acudir al crèdit públic o privat a llarg termini, en qualsevol de les seves modalitats, per finançar les inversions. Segons la vicepresidenta Elena Salgado, la reculada s'ha fet per un error i "no té la menor importància".

Allò cert, però, és que la mesura anunciada de prohibir el deute anunciada dilluns per l'Executiu provocà fortes crítiques dels batles, entre les quals la valenciana Rita Barberá. Indignada, qualificà el president del Govern "d'incompetent, ignorant, immoral polític i miserable" per les mesures "salvatges" per afrontar la crisi, com la seva intenció de "carregar" financerament als ajuntaments la "fallida real" dels serveis a l'Estat. En el conjunt de l'Estat, Madrid és l'Ajuntament amb més deute; la xifra escarrufa, perquè supera els 6 mil milions. El segueix a molta distància el de València (834 milions) i el de Barcelona (753 milions). El número 10 del rànquing és per a Palma, amb un deute de 180 milions, molt enfora dels 70 milions de Calvià i de Llucmajor, amb 40.

Els batles de Mallorca insistiren ahir que arribar a final d'any és molt complicat per als ajuntaments. En aquest sentit, el batle de Deià, Jaume Crespí, abundà en la tesi que la contenció del deute públic i la retallada de sous no ha de recaure únicament sobre les entitats locals. Crespí exigí anar més enllà i que les institucions supramunicipals s'hi impliquin fins al fons. "Si no és així, en un any caldrà tancar i lliurar les claus i escriptures dels ajuntaments al Govern", sentencià.