Sembla que part del patrimoni de la constructora té dificultats per vendre's. | S. CASES

TW
0

Els administradors concursals del Grup Drac -Raimundo Zaforteza, Salvador Fornés i Jorge Sainz de Baranda- consideren "invendible" part del parc immobiliari adquirit per Vicenç Grande, segons es desprèn d'un informe de conclusions en relació amb Binipuntiró. Aquesta societat és, amb Binisaeta, la més important del concurs de creditors presentat ara fa dos anys.

A parer dels administradors concursals, algunes de les finques que Grande adquirí no tindran comprador "en les condicions actuals de mercat, sigui quin sigui el preu presentat". Les raons en les quals es basen els tres experts per a aquesta afirmació tan contundent és que aquests terrenys "varen tenir un cost d'adquisició desorbitat i això, afegit a una ubicació deficient, fa que es tracti d'immobles singulars i mals de vendre, perquè estaven pensats per a èpoques en què qualsevol habitatge es venia sobre el plànol... La resta de l'estoc és previsible que sí que es pugui comercialitzar, entre 2011 i 2012", anuncien els experts.

Finques rústiques

A la llista de propietats adscrites a la societat Binipuntiró, hi consta, segons l'informe, una àmplia relació en la qual figuren algunes de les operacions més emblemàtiques efectuades pel Grup Drac, en l'etapa d'expansió més gran i fruit de l'explosió immobiliària dels darrers anys, fins a l'abrupta aturada de 2008, quan es desencadenaren l'esclat de la bombolla immobiliària i la crisi econòmica. Algunes de les finques adquirides i que els tres analistes consideren "invedibles" a curt i a mitjà termini són la de Son Ripoll (Son Sardina), valorada en 2,5 milions d'euros, i Son Brotad (carretera vella de Sineu), valorada en 6 milions d'euros; a més d'altres terres que suposen, si se'n sumen els imports totals, una xifra de 7,8 milions d'euros. Entre aquests camps es troben els de Son Puig, Son Bibiloni, Son Cos, Son Antiquet i Peguera. Els deutes en aquest apartat pugen a 7,8 milions d'euros.

En alguns casos, els administradors han arribat a acords amb les entitats financeres, en especial amb Sa Nostra, per poder renegociar els deutes pendents mitjançant l'intercanvi de finques. Un exemple emblemàtic és el de la porció de terreny ubicada al camí de Cala Major (Palma) que, amb un cost de 4,5 milions d'euros, s'ha transferit a Sa Nostra. En aquest solar es poden contruir 206 habitatges plurifamiliars i 48 d'unifamiliars. El total dels actius de la societat Binipuntiró, segons la darrera valoració judicial, és de gairebé 155,7 milions d'euros.

Dos anys

Les conclusions dels administradors concursals del Grup Drac fan seves les opinions dels experts immobiliaris quant a la recuperació del mercat a les Illes Balears. L'estudi indica que no serà a partir de 2011, ni sobretot de 2012, que es començarà a veure la llum al final del túnel respecte del sector dels pisos. La reactivació d'aquesta àrea té a veure amb un procés durarà prop de vuit anys. Depenent d'aquesta evolució, serà possible incrementar la liquiditat de les empreseses del Grup Drac i fer front als pagaments encara pendents amb els creditors.