La institució internacional, que el passat 21 d'abril havia revisat a l'alça el seu pronòstic per a l'economia espanyola el 2010 en augurar una contracció del producte interior brut (PIB) del 0,4%, dues dècimes menys que allò estimat el gener (-0,6%), i que ha mantingut la seva previsió de creixement del 0,9% el 2011, assenyala a les conclusions de la revisió de l'Article IV que el creixement de l'economia espanyola arribarà de manera gradual entre l'1,5% i el 2% a mig termini, tot i que adverteix de la necessitat d'afrontar els desequilibris existents i de la incertesa vinculada a l'elevada desocupació.
Així, el Fons apunta que, si bé aquestes previsions estan subjectes a una revisió a l'alça si el consum domèstic creixés més ràpid del que es preveia com a conseqüència d'un augment de les exportacions per la debilitat de l'euro i la recuperació de l'economia global, també existeix el risc que l'economia espanyola s'estanyi com a conseqüència del procés de consolidació fiscal i del debilitament a la demanda privada, «especialment si les reformes per impulsar la competitivitat i el creixement són tímides». Alhora, la institució adverteix del risc que es deteriorin encara més les condicions dels mercats financers, fet que provocaria un encariment del finançament tant del sector públic com del privat.
Reformes urgents
D'aquesta manera, l'FMI insta el Govern a aplicar reformes «urgents i decisives» per reequilibrar l'economia i impulsar la confiança, entre les que destaquen les peticions d'incrementar la flexibilitat del mercat laboral, aconseguir la consolidació fiscal, així com la de reformar i consolidar el sector bancari per reforçar la seva solvència i eficiència. Alhora, l'FMI reclama que es continuïn les reformes en el sector serveis. En concret, la institució dirigida per Dominique Strauss-Kahn reclama amb caràcter urgent una revisió «radical» del mercat laboral espanyol «ambiciosa i àmplia» que redueixi la dualitat existent mitjançant l'abaratiment de l'acomiadament dels treballadors indefinits i que impulsi la flexibilitat salarial mitjançant la descentralització de la negociació de convenis.
Mesures antidèficit
Respecte als comptes públics, el Fons «abona plenament» el paquet de mesures adoptat pel Govern, incloent-hi la retallada aprovada la setmana passada al Consell de Ministres, que enforteix «significativament» el planejat ajust fiscal i millora la credibilitat per l'assumpció de mesures concretes i audaces, com la retallada de salaris al sector públic. D'aquesta manera, l'FMI considera que el nou programa de reducció del dèficit, que implica la reducció del saldo negatiu en més de cinc punts percentuals el 2010 i el 2011, és «apropiat» i col·locaria la ràtio de deute del Govern, que encara seguiria per sota de la mitjana de l'eurozona, en un camí a la baixa en un marc de temps raonable.
D'altra banda, la institució reclama accelerar el procés de consolidació del sector bancari espanyol tot i reconèixer-ne la solvència, destacant que cal accelerar la reducció de l'excés de capacitat i donar origen a institucions més sòlides. Així, el Fons subratlla que els progressos realitzats, en el marc del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) han estat «massa lents», tot i que reconeix que el recent acord en aquest sentit dels principals partits polítics és «encoratjador».
Tot i això, l'FMI considera necessari fer molts més progressos abans que acabi el FROB el juny i creu que el Banc d'Espanya ha d'estar preparat per intervenir «ràpidament» en el cas que persisteixin senyals de debilitat. «Amb aquest objectiu, i per millorar la confiança dels inversors, un 'diagnòstic' banc per banc exhaustiu i transparent basat en hipòtesis conservadores sobre la valoració d'actius i perspectives podria ser útil», afegeix..
Alhora, assenyala que el marc legal de les caixes d'estalvis ha de ser actualitzat al nou context econòmic. Així, assenyala que el comportament de les caixes «altament variat» i que és un sector que té «un paper important a jugar», per la qual cosa l'actual estructura legal «no s'adapta bé a les necessitats futures d'Espanya».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
-I recordar als senyors i senyores del FMI que ells són part del problema, que callaren en la fase del turbocapitalisme, en la de la turbonespla de les subprime i en la dels megapréstecs PÚBLICS als banquers. Ah, i demanar-los també que no s'oblidin de recomenar la reducció al mínim de tota la despesa militar.
Reformes urgents necessàries: * Aturar tot tipus de Pla E, perquè només és una tudadissa de doblers fora cap sentit. * Obligar als bancs a deixar doblers (que per qualque cosa se'ls varen deixar) * Ficar els grans especuladors (com en Grande) a la presó. * Començar a investigar o obligar a que es presentin cada cert temps tota aquesta gent que rep ajudes de l'estat i segurament estan fent feina en negre. * Eliminar la paga de per vida als polítics al haver cumplit 7 anys de servei. * Eliminar tots aquests càrrecs d'assesors, perquè vist el panorama, NO SERVEIXEN PER A RES.