Les economies de Portugal i Espanya, en el punt de mira. A la imatge, la Borsa de Madrid. | Efe.

TW
0

La borsa espanyola conté la sagnia. El parquet madrileny aconseguí moderar les caigudes en el tancament de la sessió i es va anotar un descens del 2,27%, malgrat fregar el 4 per cent durant alguns moments de la jornada. Així mateix, l'Íbex 35 va acabar en el nivell dels 9.635,2 punts, nou mínim des del 14 de juliol de 2009. Els bons del deute van patir una forta sacsejada que els col·locà en la màxima distància dels alemanys des de març de 1997 (just abans que es presentàs el pla d'estabilitat per impulsar l'entrada d'Espanya en l'euro).

L'Íbex obrí amb signe negatiu i mantingué els "números vermells" durant tota la sessió pels dubtes i la por de la crisi grega, que va portar el selectiu a anotar-se la segona major caiguda de l'any. El selectiu es va moure durant gairebé tota la sessió entre l'1 per cent i el 2,5% de baixada, però després de l'advertència de Moody's sobre una possible rebaixa de l'arqueig de Portugal, el descens es va pronunciar fins a superar el 3%, xifra que conduí l'Íbex a viure moments de tensió, que van fer presagiar una altra jornada negra al parquet madrileny.

Així, la percepció de risc d'invertir a Espanya també va tenir efectes en les assegurances que cobreixen davant la possibilitat que l'Estat sigui incapaç d'atendre el pagament del deute, el conegut com a Credit Default Swaps o CDS, que van marcar un màxim històric, amb la mateixa línia que els grecs i els portuguesos. El mercat tem que aquests països no puguin afrontar els venciments de bons, lletres i altres productes de deute, que en el cas espanyol ascendeixen a 71.396 milions d'euros d'aquí que acabi el 2010.

Finalment, però , l'Íbex aconseguí moderar els descensos, encara que suma ja tres jornades seguides de caigudes en les quals el selectiu va perdre un 8,16%. A més, malgrat disminuir el retrocés, la caiguda del parquet espanyol fou superior a la de la resta de principals places europees, excepte Grècia, que tancà amb un descens del 3,91%. Als parquets europeus, París, per part seva, perdé un 1,44%; Lisboa s'hi deixà un 1,3%, tot i l'advertència sobre el deute sobirà; Londres cedí un 1,28% i Frankfurt retrocedí un 0,81%.

Confiança dèbil

Els experts van explicar que la confiança en el mercat espanyol encara és feble i que qualsevol notícia té un impacte molt fort sobre el parquet, en el qual tenen un gran pes els bancs. De fet, els majors descensos van ser per a la banca, amb Banco Popular al capdavant de les retallades (-4,91%), seguit de Banesto (-3,73%), Bankinter (-3,36%), Banco Santander (-2,50%), BBVA (-3,65%), i Banco Sabadell (-2,34%). Entre els descensos també es van situar Ferrovial (-3,61%), Acerinox (-3,50%), Inditex (-3,30%), Técnicas Reunidas (-2,76%), ACS (-2,65%), Iberdrola (-2,52%), Repsol YPF (-2,36%) i Telefónica (-1,74%). En la jornada d'ahir tan sols quatre valors tancaren en positiu: Grifols (+3,16%), Telecinco (+2,59%), ArcelorMittal (+2,92%) i Mapfre (+0,09%). En el mercat de divises, l'euro continuà en nivells mínims històrics i en el tancament de la sessió el canvi es fixà en 1,2894 unitats.