Carles Manera, Pau Dols, Antón Costas, Fernando Alzamora i Pere A. Serra. | Teresa Ayuga

TW
0

"D'aquesta crisi també ens en sortirem i al final d'aquest trimestre començarem a veure la sortida de la recessió". Són les paraules amb les quals inicià ahir la conferència La crisis económica. Paisaje después de la batalla el catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona Antón Costás, organitzada pel Club Ultima Hora. El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, va ser l'encarregat de presentar l'acte, que tingué lloc al Centre de Cultura de Sa Nostra.

Encara que confia en aquesta propera recuperació econòmica, el professor Costas deixà clar que "l'economia que veurem d'aquí a deu anys serà molt diferent a la d'abans d'aquesta crisi". La diferència, segons l'economista, rau en tres raons: "la destrossa en termes de pèrdua de riquesa, la destrossa en pèrdua de confiança empresarial en l'economia de mercat i, finalment, la destrossa intel·lectual". En aquest sentit, Costas augurà que la "recuperació d'aquesta confiança social serà molt difícil de restablir". I és que, segons el professor, "aquesta pèrdua de valors no s'havia produït en cap crisi anterior".

Així mateix, el catedràtic també advocà perquè, "a l'hora de pagar la factura de la crisi, es facin les coses bé". Això és, al seu entendre, "garantir el major benestar general". El professor, que parlà del dòmino de la crisi i de la importància del crèdit, que comparà a "l'oli per al cotxe", lamentà també el "paper humiliant d'Alemanya cap a Grècia". En parlar de les tasques que queden per endavant, Costas es referí a les 5R: sortir al rescat dels bancs, a la recuperació del creixement econòmic, al reequilibri dels comptes públics, a la reestructuració de l'economia i a les reformes institucionals. El professor, però, encara afegí una altra R, la reelaboració de la teoria. En qualsevol cas, la medicina necessària, per a Costas, passa per "facilitar el crèdit a les pimes" i "per reequilibrar el sistema econòmic". En aquest sentit, l'economista deixà clar que, "els nostres sectors, com la construcció o el turisme, són madurs, però no estan podrits".